Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Guardian: «Οι Τάταροι της Κριμαίας είναι απειλή για την Ρωσία»

Στις διαδηλώσεις του περασμένου μήνα οι Τάταροι συμμετείχαν φωνάζοντας "Δόξα στην Ουκρανία"

Μια απειλή που μάλλον ακόμα δεν έχει υπολογίσει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είναι οι Τάταροι της Κριμαίας, αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian,η οποία επισημαίνει ότι οι 266.000 Τάταροι της Κριμαίας είναι παραδοσιακά υπέρ της Ουκρανίας και καλύτερα οργανωμένοι από τους Ουκρανούς που κατοικούν στην επίμαχη χερσόνησο

Η βρετανική Guardian  σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι οι Τάταροι της Κριμαίας είναι μια καλά οργανωμένη υπολογίσημη δύναμη που είναι παραδοσιακά υπερ της Ουκρανίας και που αποτελεί απειλή, που δεν έχει λάβει υπόψη του το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι 266.000 Τάταροι της χερσονήσου της Κριμαίας είναι σουνίτες Μουσουλμάνοι και αποτελούν το 13% των κατοίκων της περιοχής ενώ το 32% των κατοίκων το απαρτίζουν οι Ουκρανοί.

Η εφημερίδα εξηγεί γιατί οι Τάταροι της Κριμαίας είναι απειλή για την Μόσχα: "Μία σύντομη ματιά στην Ιστορία θα μας εξηγήσει το γιατί: ο Στάλιν απέλασε μαζικά του Τατάρους της Κριμαίας στην Κεντρική Ασία το 1944, και οι μισοί από αυτούς πέθαναν στη διάρκεια ή μετά το ταξίδι. Μπόρεσαν να επιστρέψουν μετά το 1989. Μέχρι τότε τα σπίτια τους είχαν εξαφανιστεί και ο πολιτισμός τους είχε διαγραφεί. Οι Τάταροι της Κριμαίας είναι ακόμη οικονομικά περιθωριοποιημένοι, με διαρκείς εντάσεις για καταλήψεις γης και "αντικανονικές κατασκευές".

Στις διαδηλώσεις του περασμένου μήνα οι Τάταροι συμμετείχαν φωνάζοντας "Δόξα στην Ουκρανία", τώρα προς το παρόν παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους αλλά οι πληροφορίες τους θέλουν να σχηματίζουν ομάδες αυτοάμυνας επειδή φοβούνται ότι οι Ρώσσοι που ελέγχουν την Κριμαία θα μπορούσαν να καταπνίξουν τα θεσμικά τους όργανα και τις οργανώσεις τους.

Η πιθανή σύγκρουση της Μόσχας με την Τουρκία αν αυτή τα βάλει με τους Μουσουλμάνους Τάταρους στην Κριμαία θα είναι η αιτία για ακόμα πιο τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σχετικά με το πρόβλημα στις σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας αν η κυβέρνηση Πούτιν "ενοχλήσει" τους Τατάρους της Κριμαίας η Guardian, αναφέρει:"Αν το πρόβλημα των Τατάρων στην Κριμαία εκραγεί, οι συνέπειες για τη Μόσχα θα είναι τεράστιες. Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Τουρκία ήδη είναι τεταμένες. Η φήμη της ως φίλης του Ισλάμ στη Μέση Ανατολή θα καταστραφεί. Η Ρωσία έχει και η ίδια εκατομμύρια Μουσουλμάνους, με τη μεγάλη πλειοψηφία να βρίσκεται δίπλα, στον Βόρειο Καύκασο. Ιστορικά, οι Τάταροι της Κριμαίας είχαν στενούς δεσμούς με αυτούς. Και ένας λόγος που ο Πούτιν υποστηρίζει τόσο πολύ το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία κατά της σουνιτικής πλειοψηφίας είναι από τον φόβο της σουνιτικής εξέγερσης στο εσωτερικό της Ρωσίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...