Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Malaysia Airlines – Όλα τα σενάρια: Βόμβα, κατάρριψη, βλάβη, τρομοκρατία

Γιατί οι πιλότοι δεν πρόλαβαν να εκπέμψουν σήμα κινδύνου; Μπορεί να το έριξε ο κυβερνήτης προσπαθώντας να αυτοκτονήσει; Οι ειδικοί αναλύουν τι μπορεί να πήγε στραβά με την πτήση 777... - Το θρίλερ με τα δύο κλεμμένα διαβατήρια

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την εξαφάνιση του Boeing των Malaysia Airlines που χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες. Δύο είναι τα σημεία που προβληματίζουν τους ειδικούς που προσπαθούν, ουσιαστικά χωρίς στοιχεία, να λύσουν το γρίφο.

Κατ αρχάς, η πτήση τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα βρισκόταν στο πιο ασφαλές της σημείο, δεδομένου ότι τα πιο επικίνδυνα σημεία ενός αεροπορικού ταξιδιού θεωρούνται η απογείωση και η προσγείωση. Μόνο το 9% των αεροπορικών δυστυχημάτων συμβαίνουν ενώ το αεροσκάφος βρίσκεται σε ρότα πάνω από τον ουρανό, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Boeing.

Κατά δεύτερον, οι κυβερνήτες δεν πρόλαβαν να εκπέμψουν σήμα κινδύνου...

Και τα δύο οδηγούν σε ένα αρχικό συμπέρασμα, ότι αυτό που συνέβη στην πτήση ήταν πολύ ξαφνικό, σχεδόν «σαρωτικό»...

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από αξιωματούχους της Μαλαισίας, το αεροσκάφος ενδέχεται να προσπάθησε να επιστρέψει στην Κουάλα Λουμπούρ πριν χαθεί από τα ραντάρ, γι' αυτό και οι έρευνες έχουν επεκταθεί προς τις δυτικές ακτές της Μαλαισίας.

Τι όμως μπορεί να πήγε στραβά με την πτήση 777;

«Αν είχε συμβεί μία μηχανική βλάβη, ακόμα και αν είχαν βγει εκτός λειτουργίας και οι δύο κινητήρες, οι κυβερνήτες θα είχαν προλάβει να ειδοποιήσουν τον πύργο ελέγχου ότι έχουν πρόβλημα. Το γεγονός ότι δεν ενημέρωσαν σημαίνει ότι αυτό που συνέβη ήταν πολύ γρήγορο και βίαιο» δήλωσε στο Associated Press ο William Waldock, καθηγητής που ασχολείται με τη διερεύνηση αεροπορικών δυστυχημάτων στο πανεπιστήμιο Αεροναυπηγικής του Πρέσκοτ της Αριζόνα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είτε συνέβη κάποια πολύ μεγάλη βλάβη, είτε ότι κάτι οδήγησε σε απότομη βουτιά του αεροσκάφους. Το δεύτερο ενδεχόμενο οδηγεί με τη σειρά του σε δύο δρόμους: είτε σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση, είτε ο πιλότος επίτηδες έριξε το αεροσκάφος, θέλοντας να αυτοκτονήσει!  Ανοιχτό (αν και μακρινό) είναι και το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να κατερρίφθη κατά λάθος από τον στρατό κάποιας χώρας.Κάτι τέτοιο θα θύμιζε το δυστύχημα του 1988, κατά το οποίο το αμερικανικό Ναυτικό έστειλε κατά λάθος έναν πύραυλο σε πτήση των Iran Air σκότώνοντας τους 290 επιβαίνοντες.Και τον Σεπτέμβριο του 1983 ρωσικό μαχητικό είχε καταρρίψει πτήση των Korean Air Lines.

Τα πρώτα σημάδια που θα δείξουν προς μία κατεύθυνση είναι τα συντρίμμια του αεροσκάφους και συγκεκριμένα το μέγεθός τους. Αν τα τμήματα του αεροπλάνου είναι μεγάλα και διασκορπισμένα σε μεγάλη έκταση, τότε το μοιραίο συνέβη στον αέρα, κάτι που μπορεί να σημαίνει για παράδειγμα ότι σημειώθηκε έκρηξη, ενδεχομένως και από βόμβα. Αν τα συντρίμμια βρεθούν συγκεντρωμένα σε ένα σημείο, σημαίνει ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε κατά την πρόσκρουσή του με το νερό.

Πάντως το Boeing 777 είναι ένα από τα ασφαλέστερα αεροσκάφη στον κόσμο. Από το 1995 που πετάει και επί 18 χρόνια δεν σημειώθηκε ούτε ένα ατύχημα, ένα σερί που διακόπηκε από το ατύχημα της Asiana τον Ιούλιο του 2013, κατά το οποίο σκοτώθηκαν τρία άτομα...

Βίντεο με τους κατόχους των κλεμμένων διαβατηρίων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μαλαισιανής Πολιτικής Αεροπορίας, εντοπίστηκαν σε βίντεο από τις κάμερες του αεροδρομίου της Κουάλα Λουμπούρ οι δύο επιβάτες με τα κλεμμένα διαβατήρια, λίγο πριν επιβιβαστούν στη μοιραία πτήση. Αυτή τη στιγμή, ειδικοί εξετάζουν το υλικό.

Να θυμίσουμε ότι στον κατάλογο των επιβατών που εξέδωσε η Malaysia Airlines περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο Ευρωπαίων - του Αυστριακού Κρίστιαν Κότσελ και του Ιταλού Λουίτζι Μαράνλτι - οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους δεν επέβαιναν στο αεροπλάνο. Η αυστριακή αστυνομία σημείωσε ότι εντόπισε τον Κότσελ ασφαλή στο σπίτι του, ενώ πρόσθεσε ότι το διαβατήριό του είχε κλαπεί πριν χρόνια όταν είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη. Παράλληλα, η κινεζική εφημερίδα Xiamen Daily ανέφερε ότι ένας από τους ανθρώπους που φερόταν να ταξιδεύει με το Μπόινγκ βρίσκεται στο σπίτι του στην Κίνα. Το όνομα στο διαβατήριο δεν αντιστοιχεί στον αριθμό διαβατηρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η ταυτότητα του κινέζου επιβάτη είναι μεταξύ αυτών που ερευνώνται.

Σύμφωνα με ανταποκριτή της «Daily Telegraph», επιβεβαιώνεται ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τα διαβατήρια του Αυστραλού Christian Kozel και του Ιταλού Luigi Maraldi, αγόρασαν τα εισιτήριά τους μαζί. Ακόμη, είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν για Αμστερνταμ με την KLM, αναχωρώντας από το Πεκίνο στις 11:55, τοπική ώρα.

Από την πλευρά του ο Χισαμουντίν Χουσέιν, υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας δήλωσε ότι έχει στη διάθεσή του τέσσερα ονόματα επιβατών - φαντασμάτων.  Ο Χουσέιν επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι μαλαισιανοί ερευνητές έχουν συναντηθεί με ομολόγους τους του αμερικανικού FBI και πρόσθεσε ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε ολόκληρο τον κατάλογο των επιβατών.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...