Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Γιατί ο Ομπάμα έχει μόνο 4 μέρες για να σταματήσει τις εξελίξεις στην Κριμαία

Οι υπουργοί Άμυνας Ρωσίας-Ουκρανίας συμφώνησαν ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή - Το 63% των Ρώσων θεωρούν ότι πατρίδα τους έχει κερδίσει το status της υπερδύναμης


Προβάλλοντας την πατρίδα του ως υπερδύναμη κι έχοντας την αμέριστη υποστήριξη των συμπολιτών του σε ό,τι κι αν κάνει, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αγνοεί επιδεικτικά τη Δύση, ζητώντας σήμερα από τους βουλευτές του (13.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) να επικυρώσουν το διάταγμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Μόσχα. Δημοσκόπηση που δημοσίευσε το «RussiaToday» δείχνει ότι το 63% των Ρώσων πολιτών θεωρούν ότι η πατρίδα τους έχει κερδίσει το status της υπερδύναμης.

 
Ένα 24ωρο μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ σε δικούς του ανθρώπους, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θέλει να κάνει πραγματικότητα το όραμά του, τη «Νέα Ρωσία» δημιουργώντας μία «ομπρέλα» που θα περιλαμβάνει την ανατολική και νότια περιοχή της Ουκρανίας, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Θέλοντας να γελοιοποιήσει τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter μονταρισμένη φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να φορά ρωσική στρατιωτική στολή...
 
Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει την Κριμαία ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος».

Τα ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναμένουν σήμερα με ανυπομονησία την ομιλία Πούτιν στην ολομέλεια και των δύο σωμάτων της Ρωσικής Βουλής όπου θα μιλήσει ο Ρώσος πρόεδρος. Παρά, λοιπόν, τις ψυχροπολεμικές κυρώσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. η Μόσχα υψώνει κεφάλι βαδίζοντας προσω ολοταχώς για την προσάρτηση της Κριμαίας. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Σεργκέι Σατάλοφ, επισημαίνει ότι «η πιθανή προσάρτηση της Κριμαίας θα έχει αναμφισβήτητα σημαντικό αντίκτυπο στη Ρωσία. Γι' αυτό δεν αποκλείω να υπάρξει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς για την περίοδο μετάβασης». Στο μεταξύ, ενώ η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας «Privatbank,  σταμάτησε να εξυπηρετεί τους πολίτες της Κριμαίας, το κοινοβούλιο της χερσονήσου αποφάσισε να εθνικοποιήσει τις εταιρείες ενέργειας Chornomornaftohaz και Urktra-nsgaz. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος της Κριμαίας είχε δηλώσει πως, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εθνικοποίησης, οι εταιρείες είναι πιθανό να πουληθούν σε ρωσικές εταιρείες ενέργειας όπως η Gaz-prom.
 
Από την πλευρά της η νέα κυβέρνηση της Κιέβου δεν κρύβει την ανησυχία της πως η Μόσχα ίσως να μην περιοριστεί απλά στην προσάρτηση της χερσονήσου αλλά και να προσπαθήσει να αποσπάσει ευρύτερα κομμάτια της χώρας κυρίως από την ανατολική και νότια Ουκρανία. Από την πλευρά της πάντως η Μόσχα γνωστοποίησε την πρότασή της για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Τα ρωσικά δίκτυα επισημαίνουν σήμερα πως οι ψυχροπολεμικού τύπου κυρώσεις (απαγόρευση εισόδου, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων) που επέβαλε η Δύση, έχουν ως στόχο άτομα του στενού περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα έχει μόνο τέσσερις μέρες για να... φρενάρει τα επεκτατικά σχέδια του Πούτιν στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι, οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας στην Κριμαία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.
 
Στο μεταξύ, την Παρασκευή, σύμφωνα με το «Kievpost», το Κίεβο αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για στενότερη πολκτική συνεργασία της Ουκρανίας με την Ε.Ε.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...