Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Η ΕΕ προειδοποιεί το Ιράν για τις παρεμβολές στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να λάβει μέτρα εναντίον της «απαράδεκτης» τακτικής της Τεχεράνης να λογοκρίνει το Διαδίκτυο και να εμποδίζει τις ξένες δορυφορικές μεταδόσεις, προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε στις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ καλεί τις ιρανικές «να βάλουν αμέσως τέλος σε αυτές τις ηλεκτρονικές παρεμβολές [...] Η ΕΕ είναι αποφασισμένη [...] να αναλάβει δράσεις με στόχο να βάλει τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» αναφέρει έγγραφο που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους πρεσβευτές.
Το κείμενο, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ετοιμάστηκε ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Με το έγγραφο αυτό η ΕΕ θα ζητήσει από την Τεχεράνη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για «τη διασφάλιση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης».
Η ιρανική κυβέρνηση συστηματικά μπλοκάρει τις μεταδόσεις ξένων δικτύων, όπως τις εκπομπές του BBC στην περσική γλώσσα, και λογοκρίνει το διαδικτυακό περιεχόμενο. Δεκάδες δημοσιογράφοι και αντιφρονούντες συνελήφθησαν μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων  που οργάνωσε πέρυσι η αντιπολίτευση.
Σχεδόν 70 ξένοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί που μεταδίδονται μέσω του δορυφόρου Eutelsat σταμάτησαν να φτάνουν στο Ιράν στις 11 Φεβρουαρίου, επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, επισημαίνει το κείμενο.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο την πρωτοβουλία για το εν λόγω έγγραφο είχαν η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, με τη στήριξη της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν Αστον.
Με επιστολή τους προς την κ. Αστον, οι τρεις χώρες ζήτησαν να αυστηρότερα όρια στην εξαγωγή τεχνολογίας στο Ιράν που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παρεμβολές ή λογοκρισία.
Η πρώτη προειδοποίηση ήρθε την Παρασκευή, όταν η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ κάλεσε το Ιράν  να σταματήσει «αμέσως» αυτές τις πρακτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...