Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Υπερηχητική βουτιά από ύψος 193.000 μέτρων!


Φωτογραφία
Θα πέσει από τον ουρανό με ταχύτητα κομήτη. Από ύψος 193.000 μέτρων, εκεί όπου κανένα αεροσκάφος δεν μπορεί να φθάσει, ο 41χρονος Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ θα επιχειρήσει το πιο ριψοκίνδυνο άλμα που έγινε ποτέ. Με μόνα εφόδια την ειδική στολή του αστροναύτη, την αυτοσυγκέντρωσή του και ένα αλεξίπτωτο θα κατευθυνθεί προς τη Γη με ταχύτητα μεγαλύτερη του ήχου, δηλαδή 1.100 χλμ. την ώρα. Σε αυτό το μεγάλο ύψος, στη στρατόσφαιρα, θα φθάσει με ένα αερόστατο με ήλιον. Και μόλις πηδήξει στο κενό, θα πιάσει την ταχύτητα του ήχου σε μόνο μισό λεπτό. Ύστερα απο 5,5 λεπτά ελεύθερης πτώσης, θα ανοίξει αλεξίπτωτο για να προσγειωθεί ομαλά στο έδαφος.
Δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Το υπερηχητικό άλμα που θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή φέτος, σχεδιάζεται υπό την εποπτεία 30 βετεράνων της ΝΑSΑ, της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και επιστημόνων της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Σε ειδικές αεροσήραγγες, γίνονται προσομοιώσεις του άλματος και οι επιστήμονες εξετάζουν κάθε ζωτική λειτουργία του οργανισμού. Το κλειδί είναι να καταφέρει να διατηρήσει τη σωστή γωνία πτώσης προς το έδαφος, 45 μοίρες, με τα χέρια και τα πόδια κατακόρυφα προς τα πίσω. Έτσι θα αποφύγει τις σφοδρές περιδινήσεις που μπορεί να του κοστίσουν τη ζωή. Το κράνος του θα είναι σφραγισμένο για να μην παγώσει το κεφάλι του από το πολικό ψύχος που επικρατεί σε τέτοιο ύψος.
Από το υπερηχητικό άλμα θα προκύψουν χρήσιμες πληροφορίες για τους επιστήμονες. Θα είναι ένας οδηγός για το πώς στο μέλλον θα μπορούν να διαφύγουν αστροναύτες όταν η καμπίνα του διαστημοπλοίου τους υποστεί απώλεια πίεσης στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας, επιστρέφοντας από ένα διαστημικό ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...