Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Τις επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

Την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 37 άτομα. Για «αποτρόπαιες» επιθέσεις κάνουν λόγο ηγέτες από διάφορες χώρες του κόσμου. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας δήλωσε ότι θα «εξολοθρευτούν» οι ένοχοι.
Οι επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκαν από γυναίκες καμικάζι στους σταθμούς Λουμπιάνκα και Παρκ Κουλτούρι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε τις επιθέσεις, χαρακτηρίζοντάς τις «αποτρόπαιες» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον ρωσικό λαό.

«Ο αμερικανικός λαός στέκει ενωμένος στο πλευρό του λαού της Ρωσίας αντιτιθέμενος στο βίαιο εξτρεμισμό και στις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις που δείχνουν τόση περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωσή του.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον καταδίκασε τις επιθέσεις και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος εξέφρασε τόνισε ότι η ΕΕ βρίσκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ρωσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ καταδίκασε έντονα τη διπλή τρομοκρατική επίθεση, τονίζοντας ότι η τρομοκρατία «ουδέποτε δικαιολογείται».

Τέλος η ισπανική κυβέρνηση, η οποία προεδρεύει της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε «αποτροπιασμό και φρίκη» για τις επιθέσεις σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Ρώσο πρόεδρο, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε καταδίκασε τις «στυγερές», όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις.

Συγκλονισμένος από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Μόσχα δήλωσε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τον Ρώσο πρόεδρο, τονίζοντας ότι «ουδέποτε θα υπάρξει η παραμικρή δικαιολογία για τέτοιου είδους ενέργειες».
Η Γαλλία καταδίκασε τις επιθέσεις διαβεβαιώνοντας τη ρωσική κυβέρνηση ότι έχει την «αμέριστη συμπαράστασή της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.
«Θα έχω τη δυνατότητα να εκφράσω και διά ζώσης την υποστήριξή μου στον Ρώσο ομόλογό μου Σεργκέι Λαβρόφ, το βράδυ στη Σύνοδο της G8 στο Γκατινό του Καναδά» πρόσθεσε ο κ. Κουσνέρ.
Τη συμπαράσταση της Ελλάδας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ καταδίκασε τη διπλή τρομοκρατική επίθεση και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο.
Η μάχη κατά της τρομοκρατίας αποτελεί «παγκόσμια αποστολή» δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος τόνισε ότι «καμία χώρα δεν είναι στο απυρόβλητο των επιθέσεων από εξτρεμιστές».
Την επίθεση καταδίκασε και το Ιράν, λέγοντας ότι «κάθε τρομοκρατική πράξη που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων είναι καταδικαστέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...