Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Ιερέας είχε ασελγήσει σε 200 παιδιά με προβλήματα ακοής

Διευρύνεται το σεξουαλικό σκάνδαλο που πλήττει την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και αφορά σε καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από ιερείς, εμπλέκοντας και τον πάπα Βενέδικτο. Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, «γνωστοί Αμερικανοί ιερείς αλλά και ο Γιόσεφ Ράτσιγκερ-πριν εκλεγεί πάπας-μαζί με τον σημερινό υπουργό των Εξωτερικών της Αγίας Έδρας Ταρσίζιο Μπερτόνε, συνέβαλαν στην συγκάλυψη ενοχοποιητικών στοιχείων σε βάρος ιερέα που κατηγορήθηκε για παρενόχληση 200 και πλέον ανηλίκων».

Με βάση εκκλησιαστικά έγγραφα, τα οποία έφτασαν στα χέρια δύο δικηγόρων, περίπου 200 παιδιά με προβλήματα ακοής κατηγόρησαν τον ιερέα Λόρενς Μάρφι, ο οποίος και εργαζόταν στο σχολείο τους (καθολικό σχολείο για κωφάλαλα παιδιά), στην πολιτεία του Γουϊσκόνσιν από το 1950 ως το 1975. Ο Μάρφι πέθανε το 1998. Σύμφωνα με τα έγγραφα, τον Ιούνιο του 1996, ο τότε Αρχιεπίσκοπος του Μιλγουόκι, Ρέμπερτ Γουίκλαντ, είχε στείλει επιστολές  στον καρδινάλιο Ράτσινγκερ, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη συμπεριφορά του συγκεκριμένου ιερέα.

Οκτώ μήνες αργότερα, ο καρδινάλιος Μπερτόνε, ζήτησε να ξεκινήσει εκκλησιαστική δίκη σε συνθήκες μυστικότητας αλλά, η όλη διαδικασία μετά από λίγο καιρό, σταμάτησε. Είχε μεσολαβήσει επιστολή του Μάρφι στον Ράτσινγκερ στην οποία τόνιζε ότι η όλη υπόθεση έχει παραγραφεί και ζητούσε να περάσει τη ζωή που του είχε απομείνει με ιερατική αξιοπρέπεια. 

Για συνωμοσία κατά της Εκκλησίας έκανε λόγο σήμερα ο σύμβουλος του Πάπα, Καρδινάλιος Χοσέ Σαραϊβα Μαρτινς. «Δεν θα πρέπει να σκανδαλιζόμαστε αν κάποιοι επίσκοποι γνώριζαν γι'αυτό και το κρατούσαν κρυφό. Αυτό συμβαίνει σε κάθε οικογένεια. Δεν πλένεις τα βρώμικα ρούχα σου δημόσια», είπε ο ίδιος.

Σήμερα, σε συνέντευξη που δόθηκε κοντά στο Βατικανό, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ιερέων, επέκριναν τον πάπα Βενέδικτο για τον χειρισμό της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...