Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ηφαίστειο - δολοφόνος στη Νέα Ζηλανδία


Φωτογραφία
Αθόρυβος δολοφόνος φαίνεται πως ήταν το ηφαίστειο Ρουαπέχου, στη Νέα Ζηλανδία, όταν εξερράγη το 1996. Η έκρηξη ήταν μεγάλη και εντυπωσιακή. Επτά εκατομμύρια τόνοι πετρωμάτων και τέφρας εκτοξεύτηκαν από τα έγκατα της Γης σε ύψος 10 χιλιομέτρων. Ο ήλιος κρύφτηκε και σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο κανένας άνθρωπος δεν τραυματίστηκε. Όμως πολύ πιο μακριά, σε πόλεις που απείχαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, κάτι περίεργο συνέβη. Πολλοί άνθρωποι άρχισαν να διακομίζονται σε νοσοκομεία και στη συνέχεια ορισμένοι από αυτούς να πεθαίνουν από επιδεινούμενες ασθένειες του αναπνευστικού. Τα ιατρικά στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι εκείνο τον Ιούλιο του 1996 πέθαναν 69 άνθρωποι από ανεξήγητες παθήσεις στους πνεύμονες.
Κανείς δεν ήξερε τι είχε συμβεί, μέχρι που πριν από λίγες ημέρες μια έρευνα στην επιθεώρηση Αtmospheric Εnvironment υπέδειξε ότι ο θάνατός τους προήλθε από το ηφαίστειο. Στην πόλη του Όκλαντ, που απέχει 250 χιλιόμετρα από το Ρουαπέχου, κάποιοι από το 1,5 εκατομμύριο κατοίκους εισέπνευσαν όξινα μικροσωματίδια ηφαιστειακής στάχτης.
Τα σωματίδια έφθασαν τόσο μακριά επειδή εκτινάχθηκαν πολύ ψηλά στον ουρανό και με τη βοήθεια ρευμάτων αέρα υπερπήδησαν τις κοντινές στο ηφαίστειο πόλεις και έφτασαν σε εκείνες που ήταν πολύ πιο μακριά και υποθετικά δεν κινδύνευαν. Οι επιστήμονες είπαν ότι όλων των ειδών οι ηφαιστειακές εκρήξεις απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων μικροσωματιδίων που δεν είναι ορατά με το μάτι, όπως η λάβα και η τέφρα.
Πλησιάζουν αόρατα τις πόλεις που βρίσκονται πέραν του υποτιθέμενου ορίου ασφαλείας των 120 χιλιομέτρων και προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα σαν πανδημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...