Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Η μεγάλη απάτη της... ταρίφας

Νέα Υόρκη: χιλιάδες ταξιτζήδες έκλεβαν συστηματικά τους πελάτες από το 2007

Χιλιάδες ταξιτζήδες της πόλης αποκόμισαν παρανόμως από τους επιβάτες τους πάνω από 8 εκατ. δολάρια τα δύο τελευταία χρόνια, βάζοντας το ταξίμετρο να τρέχει, όχι με την ταρίφα που ισχύει στην πόλη, αλλά με εκείνη που ισχύει για διαδρομές έξω από τα πέντε boroughs, τα πέντε μεγάλα διαμερίσματα της Νέας Υόρκης.
Φωτογραφία
Αν επισκεφθήκατε τη Νέα Υόρκη από το 2007 μέχρι σήμερα, είναι πιθανό να έχετε πέσει κι εσείς θύμα της απάτης. Το σκάνδαλο αποκάλυψε η Επιτροπή Ταξί και Λιμουζινών της πόλης έπειτα από καταγγελία ενός πελάτη. Η έρευνα διεξήχθη με την ανάλυση δεδομένων GΡS, του δορυφορικού συστήματος εντοπισμού θέσης με το οποίο είναι εφοδιασμένα υποχρεωτικά από το 2007 όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς στη Νέα Υόρκη. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι οι διαστάσεις της απάτης. Συμμετείχαν σ΄ αυτή σχεδόν 36.000 από τους 50.000 επίσημους ταξιτζήδες της πόλης, καθώς όλοι τους χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία φορά τη διπλή ταρίφα μολονότι κινούνταν μέσα στα όρια της πόλης. Όμως 3.000 από τους ταξιτζήδες αυτούς έκαναν την απάτη πάνω από 100 φορές ο καθένας, συνολικά σε σχεδόν 2 εκατομμύρια κούρσες. Η αναλογία είναι μικρή αν σκεφτεί κανείς ότι στους 26 μήνες που εξετάστηκαν, τα νεοϋορκέζικα ταξί έκαναν συνολικά 360 εκατομμύρια κούρσες, όμως ο αριθμός είναι μεγάλος. Με τη διπλή ταρίφα, κάθε διαδρομή κόστιζε στον πελάτη 4 ή 5 δολάρια περισσότερο από το κανονικό. «Ουδέποτε είδα κάτι τόσο διαδεδομένο και διαβρωτικό», δήλωσε ο Μάθιου Ντάους, επικεφαλής της Επιτροπής Ταξί και Λιμουζινών.
Το ρεκόρ της εξαπάτησης των πελατών κατέχει ένας ταξιτζής από το Μπρούκλιν, ονόματι Ουάσιμ Χαλίντ Τσίμα, που πέρυσι μέσα σ΄ έναν μόνο μήνα χρέωσε με καπέλο 574 πελάτες και η άδειά του ήδη ανακλήθηκε. Η έρευνα στους οδηγούς ταξί συνεχίζεται. «Πολλοί κινδυνεύουν να τους απαγγελθούν σοβαρές κατηγορίες. Δεν μπορούμε βέβαια να πάρουμε πίσω τα χρήματα και να αποζημιώσουμε ατομικά τους πελάτες, όμως μπορούμε να σταματήσουμε την απάτη και να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους», δήλωσε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ. Οι ποινές που προβλέπονται σε παρόμοιες περιπτώσεις κυμαίνονται από πρόστιμο 200 δολαρίων ώς την αφαίρεση της άδειας οδηγού ταξί, ανάλογα με το ποσό που αποσπάστηκε παρανόμως από τον πελάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...