Λευκωσία: Την ελπίδα της ότι «θα δούμε πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Λευκωσία, εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία υποδέχθηκε την Παρασκευή στο γραφείο της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Κύπριο ομόλογό της, Μάρκο Κυπριανού. Από αμερικανικής πλευράς τονίστηκε η ανάγκη γρήγορης επίλυσης του Κυπριακού ενώ εκφράστηκε και η θέση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πρέπει να εξέλθει νικητής της εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα για να μην επηρεαστεί η διαπραγματευτική διαδικασία.
Η κ. Κλίντον δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλος βαθμός υποστήριξης για την υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη μεσολάβηση» και πρόσθεσε ότι «είμαστε ευτυχείς που καλωσορίζουμε τον υπουργό Εξωτερικών ξανά στην Ουάσιγκτον για να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος για μας διμερώς, αλλά και να λάβουμε ενημέρωση για την πρόοδο και τις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα σχετικά με την Κύπρο».
Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Κυπριανού έκανε μία ανασκόπηση των συνομιλιών και τόνισε τις δυσκολίες στα επίμαχα κεφάλαια που συζητούνται μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Αναφέρθηκε διεξοδικά στον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας και τόνισε πως στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι η Άγκυρα και όχι ποιός κάθεται στο διαπραγματευτικό τραπέζι, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί πως οι ηγέτες στα κατεχόμενα εξαρτώνται απόλυτα από τη δύναμη κατοχής. «Η Άγκυρα», είπε, «καθορίζει την έκβαση των συνομιλιών».
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο ζήτημα του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου. Ο κ. Κυπριανού έθεσε το θέμα της Αμμοχώστου και η Αμερικανίδα υπουργός του απάντησε πως «θα πράξει ό,τι μπορεί». Συγκεκριμένα της ζήτησε να αντιμετωπιστεί το θέμα ως ξεχωριστή περίπτωση και να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της κλειστής πόλης. Τόνισε ακόμα πως πρέπει να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να εισέλθουν στην πόλη ώστε στο άμεσο μέλλον να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση και η επιστροφή στους νόμιμους κατοίκους της.
Ενώπιον της κ. Κλίντον, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι πάντα προνόμιο να βρίσκομαι εδώ και να συναντώμαι μαζί της. Το Κυπριακό είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, αλλά υπάρχουν επίσης και οι διμερείς μας σχέσεις. Η Κύπρος δεν είναι μεγάλη χώρα, όμως δίδουμε μεγάλη σημασία στη σχέση μας με τις ΗΠΑ. Πιστεύω μπορούμε να προσφέρουμε πολλά στις ΗΠΑ και στη σχέση μας», είπε χαρακτηριστικά.
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η κ. Κλίντον επαναβεβαίωσε την αμερικανική υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις. Είπε στον κ. Κυπριανού «ότι ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έκανε ξεκάθαρη την υποστήριξη μας για μια διαρκή και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού που θα επανενώνει το νησί σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».
Ο αξιωματούχος τόνισε ότι «η Αμερικανίδα υπουργός εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες και των δύο πλευρών να κτίσουν στο σημερινό μομέντουμ και να επιτύχουν λύση το συντομότερο δυνατόν, κάτι που απαιτεί κουράγιο απ’ όλες τις πλευρές».
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και διμερή θέματα. Ο αξιωματούχος είπε ότι «συζήτησαν τη στενή συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι «η Κύπρος παραμένει σημαντικός εταίρος στις προσπάθειες εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας και της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.