Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Συγγνώμη ζητά ο Πάπας για το σκάνδαλο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Με επιστολή του προς την Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας, επίκεντρο του σκανδάλου με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς, ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' αναγνωρίζει την «προδοσία» των ενόχων και ζητά συγγνώμη από τα θύματα.
«Προδώσατε την εμπιστοσύνη που είχαν προς το πρόσωπό σας αθώα νεαρά άτομα και οι γονείς τους. Θα πρέπει να λογοδοτήσετε για αυτό ενώπιον του Θεού και στη Δικαιοσύνη» αναφέρει ο ποντίφικας στην επιστολή του.
Απευθυνόμενος στα θύματα, αναφέρει πως λυπάται ειλικρινά για τον πόνο που υπέστησαν, και αναγνωρίζει πως υπήρξαν «σοβαρά λάθη» στον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι καθολικοί επίσκοποι χειρίστηκαν τις καταγγελίες.

Στο πολυαναμενόμενοέγγραφο ο πάπας Βενέδικτος αναφέρεται ειδικά στην Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας, όπου η κυβέρνηση έχει καταγράψει περισσότερες από 300 υποθέσεις από το 1975.

Ωστόσο το σκάνδαλο έχει επεκταθεί και σε αρκετές ακόμα χώρες, όπως την πατρίδα του Πάπα Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Ελβετία και την Βραζιλία. Η υπόθεση αφορά άμεσα τον βαυαρικής καταγωγής πάπα Βενέδικτο, ο αδελφός του οποίου διηύθυνε επί 30 χρόνια μία χορωδία στο Ρέγκενσμπουργκ που έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο.
Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στη Γερμανία, αρχιεπίσκοπος Ρόμπερτ Ζέλιτς, επισημαίνει ότι η επιστολή του πάπα δίνει «σαφείς οδηγίες προς σύσσωμη την Εκκλησία».
Αξιωματούχοι του ιρλανδικού κλήρου επίσης χαιρέτισαν την επιστολή του Πάπα. «Είμαι ευγνώμων στον Αγιο Πατέρα για την βαθιά καλοσύνη και το ενδιαφέρον του» δήλωσε ο επικεφαλής της Ιρλανδικής Καθολικής Εκκλησίας, καρδινάλιος Σον Μπρέιντι.
Ωστόσο ο ποντίφικας δεν έχει λάβει πειθαρχικά μέτρα κατά επισκόπων και άλλων κληρικών που έχουν κατηγορηθεί για συγκάλυψη.
Ο εκπρόσωπός του, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι η επιστολή ήταν ένα «εγκάρδιο» μήνυμα από τον ποντίφικα προς τους ιρλανδούς Καθολικούς, και όχι μια σειρά από γραφειοκρατικά μέτρα.

«Αυτό είναι απλώς το πρώτο βήμα μίας μακράς διαδικασίας» είπε από τη Ρώμη ο Λομπάρντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...