Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Τρόμος από έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα

Japan Earthquake - magnitude 8.4 max & tsunami...Image by emrank via Flickr Για έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, η οποία έγινε αισθητή, κάνει λόγο αυτή τη στιγμή η ιαπωνική τηλεόραση. Πληροφορίες αναφέρουν και τραυματισμούς πολλών εργαζομένων.
Το ένα από τα τέσσερα κτήρια των εγκαταστάσεων έχει καταστραφεί, με τη στέγη και τους τοίχους να έχουν καταρρεύσει. Σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο πρόκειται για το κτήριο του αντιδραστήρα.
Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι λευκός καπνός φαίνεται στο σημείο της έκρηξης, πιθανώς από το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα.
Η ιαπωνική τηλεόραση προειδοποιεί τους κατοίκους της περιοχής να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους και να σφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 10 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη».
Μέχρι στιγμής, τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα. Όμως, σύμφωνα με την ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο (Tepco), η έκρηξη σημειώθηκε μετά από μετασεισμό.
Υπουργικές πηγές της Ιαπωνίας δηλώνουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 16:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, η ραδιενέργεια έχει ανέβει κατά 20 φορές στον περιβάλλοντα χώρο των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Νωρίτερα, κατά χίλιες φορές είχε ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια το επίπεδο της ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Φουκουσίμα Νταϊίτσι, επιβάλλοντας «κόκκινο συναγερμό».
Σε κίνδυνο βρίσκεται και ένα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Φουκουσίμα, καθώς η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι απώλεσε τη δυνατότητα να ελέγξει την πίεση στους αντιδραστήρες και εκεί.
Η ζώνη εκκένωσης γύρω από το εργοστάσιο ανέβηκε στα 10 χιλιόμετρα από τα 3 που αρχικά είχε οριστεί, λόγω του κινδύνου μόλυνσης πολιτών από τη ραδιενέργεια, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας.
Υπάρχουν φόβοι ότι έχει ήδη διαφύγει μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας από το εργοστάσιο λόγω της υψηλής πίεσης στον υπερθερμαινόμενο αντιδραστήρα, καθώς η σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές στο σύστημα υδροδότησης ψύξης του. Μάλιστα, εντοπίστηκε υψηλή συγκέντρωση ενός ραδιενεργού στοιχείου κοντά στο εργοστάσιο.

Η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πληγές της, σε μια από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία της: τα 8,9 ρίχτερ του σεισμού ακολούθησαν τα ύψους 10 μέτρων κύματα του τσουνάμι, οι φλόγες των πυρκαγιών και τέλος ο τρόμος της ραδιενέργειας.
Ώρα με την ώρα συνεχίζει να μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων από το τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σε περίπου 1.400 ανέρχονται οι καταμετρημένοι νεκροί και σε άλλους τόσους οι αγνοούμενοι. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε 1.128, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό.
Περισσότεροι από 215.000 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί σε καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία.


Εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε το ανθρώπινο δέος μπροστά στην καταστροφή, δηλώνοντας ότι «είναι ο πιο σημαντικός σεισμός από την περίοδο Μέιτζι (1868-1912)».
Οι μετασεισμοί συνεχίζουν να ταρακουνούν τη χώρα. Ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος πάνω από 7 βαθμούς, 21 σεισμοί σημειώθηκαν μέχρι 6,9 βαθμούς, ενώ ο αριθμός αυτών που ήταν μέχρι 6 έχει ξεπεράσει τους εκατό.
Ο τελευταίος σημαντικός μετασεισμός ήταν εντάσεως 6,8 βαθμών και σημειώθηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).
Τεράστια είναι τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση. Περίπου 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο Τόκιο, ενώ περίπου 1 εκατομμύριο δεν έχει νερό.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...