Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Ο Καντάφι πνίγει στο αίμα την Λιβύη...

libya-protests_012Image by Crethi Plethi via FlickrΤρίπολη Αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις προς τον πρόεδρο της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, με τον ΟΗΕ να απαιτεί την άμεση πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην πόλη Μισράτα, μετά τις άγριες μάχες που σημειώθηκαν εκεί. Παράλληλα, εγκαλεί το καθεστώς της Τρίπολης για τυφλές επιθέσεις εναντίον πολιτών και προειδοποιεί ότι όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και επιτελεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα λογοδοτήσει.

Στο διπλωματικό επίπεδο συζητείται το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς να επαναλαμβάνουν αμφότεροι πως για την όποια στρατιωτική δράση απαιτείται εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν απαίτησε μέσω ανακοίνωσης του γραφείου του από το καθεστώς της Τρίπολης να βάλει τέλος στις επιθέσεις εναντίον πολιτών στη Λιβύη.

Σε συνάντηση που είχε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αμπντελιλά Αλ-Κχατίμπ, ο οποίος έχει αναλάβει ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού στη Λιβύη, του ζήτησε να ξεκινήσει επείγουσες διαβουλεύσεις με τις Αρχές στην Τρίπολη, αλλά και στις επαρχίες για να διαπιστώσει τις υπάρχουσες συνθήκες από ανθρωπιστικής πλευράς.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καντάφι, Μούσα Κούσα την Κυριακή και του τόνισε ότι η Τρίπολη θα πρέπει να τηρήσει την ευθύνη που έχει να προστατεύει τους πολίτες της χώρας και να σεβαστεί τη λαϊκή απαίτηση για ειρήνη και αξιοπρέπεια.

Ο Μπαν Γκι-μουν και ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών συμφώνησαν για άμεση αποστολή αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να διαπιστώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη χώρα. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποίησε το καθεστώς Καντάφι να πειθαρχήσει άμεσα στα ψηφίσματα του Οργανισμού και να σταματήσει την αδιάκριτη χρήση βίας εις βάρος πολιτών, διαφορετικά θα οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου.

Συνεχίζονται οι μάχες

Οι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν ότι θα επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν την πόλη Μπιν Τζαουάντ, από την οποία οπισθοχώρησαν την Κυριακή, κάτω από την πίεση του πυροβολικού και των αρμάτων του στρατού, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι δυνάμεις του στρατού ενίσχυσαν κι άλλο τις θέσεις τους. Πάνω από 20.000 στρατιώτες πιστοί στον Καντάφι και υπό τη διοίκηση του γιου του Σααντί, βρίσκονται ήδη στη Σύρτη.

Παράλληλα, οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν τη Δευτέρα αεροπορικές επιθέσεις στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Ρας Λανούφ -πετρελαϊκός κόμβος που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα ανατολικά της Σύρτης, της γενέτειρας και προπυργίου του Καντάφι. Χερσαίες δυνάμεις προελαύνουν προς την παράκτια πόλη, επιχειρώντας να την ανακαταλάβουν.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως χτυπήθηκε αυτοκίνητο που μετέφερε μία οικογένεια και τουλάχιστον ένας άνδρας σκοτώθηκε. Στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι έχει περάσει, εν τω μεταξύ, η πόλη Μπιν Τζαουάντ, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την Ρας Λανούφ.

Οι αντικαθεστωτικοί επιχειρούν να αποκρούσουν τις δυνάμεις του Λίβυου συνταγματάρχη, μετρώντας δεκάδες νεκρούς. Ο απολογισμός των νεκρών από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή στην πόλη Μιζουράτα ξεπερνά τους 20. Δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν και νέα επίθεση τη Δευτέρα στην στρατηγικής σημασίας πόλη Αλ Ζαουίγια, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, Τρίπολη.

Οι αντικαθεστωτικοί στην ανατολική Λιβύη φοβούνται ότι ο Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να αντιδράσει σαν «πληγωμένος λύκος» και να επιτεθεί στις πετρελαιοπηγές, εάν η Δύση δεν προσπαθήσει να τον σταματήσει με αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικούς στόχους, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών από την Βεγγάζη.

«Η Δύση πρέπει να κινητοποιηθεί αλλιώς αυτός ο τρελός [Καντάφι] θα κάνει κάτι στις πετρελαιοπηγές. Είναι σαν ένας πληγωμένος λύκος. Αν δεν επέμβει η Δύση με αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικούς στόχους, θα σταματήσει την παραγωγή των πετρελαιοπηγών» προειδοποίησε ο Μουστάφα Γεριάνι.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι ο Καντάφι μπορεί να χρησιμοποιήσει ως «τελευταίο χαρτί» του την διακοπή της παραγωγής πετρελαίου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.

Κύμη φυγής προς Λαμπεντούζα

Στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα έφθασαν, εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα της Δευτέρας άλλοι 1.000 μετανάστες από τη βόρεια Αφρική. Από τα μέσα Φεβρουαρίου έχουν φθάσει στη Λαμπεντούζα αρκετές χιλιάδες μετανάστες, με την ιταλική κυβέρνηση να φοβάται ακόμη μεγαλύτερο κύμα προσφύγων από τις χώρες τις βορείου Αφρικής.

Καντάφι κατηγορεί Γαλλία


Εν τω μεταξύ, ο Μ.Καντάφι κατηγόρησε τη Γαλλία για εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης και επανέλαβε τις κατηγορίες του κατά της Αλ Κάιντα, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το δίκτυο France 24.

Ερωτηθείς σχετικά με την γαλλική υποστήριξη προς το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, που έχει συσταθεί από τους εξεγερμένους στη Βεγγάζη, ο Καντάφι είπε: «Αυτό είναι γελοίο, αυτή η εμπλοκή στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Τι θα γινόταν εάν εμείς, εμπλεκόμασταν στις υποθέσεις της Κορσικής, ή της Σαρδηνίας;».

Μάλιστα, ο Καντάφι επιμένει να αποδίδει την εξέγερση στη χώρα του σε υποκίνηση της Αλ Κάιντα. «Εμείς είμαστε εταίροι σας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...