Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Αρχισε η επίθεση κατά στόχων στη Λιβύη

LIBYA/Image by شبكة برق | B.R.Q via Flickr Η Γαλλία ανακοίνωσε μέσω του γενικού επιτελείου του στρατού της ότι εξαπέλυσε την πρώτη αεροπορική επίθεση κατά της Λιβύης σήμερα Σάββατο στις 18.45 (ώρα Ελλάδας).
Ο πρώτος στόχος των γαλλικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Λιβύη επετεύχθη με την καταστροφή ενός στρατιωτικού οχήματος, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, Λοράν Τεσέρ.
Όπως μετέδωσε το Aλ Τζαζίρα, τα γαλλικά αεροσκάφη κατέστρεψαν τέσσερα λιβυκά τανκς νοτιοδυτικά της Βεγγάζης
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.
Τα γαλλικά αεροσκάφη στη Λιβύη επιχειρούν με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των Λίβυων πολιτών.
Εν τω μεταξύ, το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη την Κυριακή το πρωί ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης συμμετέχει ήδη η βρετανική φρεγάτα HMS Westminster.
Σε δηλώσεις του μετά από την έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι ο Λίβυος ηγέτης περιφρόνησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό.
«Πρέπει να δράσουμε», πρόσθεσε, «σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε τη "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη». Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε πάντως ότι «ο Καντάφι μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή, αφού όμως τερματιστεί η βία».
Ο Καντάφι δεν τήρησε την εκεχειρία, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και συμπλήρωσε ότι «έφθασε η ώρα να αναλάβουμε επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων».
«Ο στρατηγός Καντάφι το προκάλεσε. Είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και την παραβίασε», είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους της βρετανικής τηλεόρασης, μετά τη λήξη της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι.
«Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων», είπε χαρακτηριστικά.
Οι Λίβυοι πρέπει να προστατευτούν, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση, δήλωσε από τη Βραζιλία ο Μπαράκ Ομπάμα. Λίγο αργότερα, η Χίλαρι Κλίντον επανέλαβε πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη.
Εκτεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη θα αρχίσουν άμεσα και ο Καναδάς θα πάρει μέρος σε αυτές, ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Στήβεν Χάρπερ.
Οπως είπε, στη στρατιωτική επέμβαση περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις του πολεμικού στόλου, μεταξύ αυτών και ναυτικός αποκλεισμός της χώρας.
Η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη, ωστόσο η Γερμανία δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ και συμφώνησε στο ότι η βία πρέπει να τερματιστεί.
Η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις, αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί, δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Πεδίο μάχης η Βεγγάζη
Η στρατιωτική επέμβαση θεωρήθηκε απαραίτητη μετά το σφυροκόπημα σήμερα το πρωί της Βεγγάζης από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι, που αψήφησαν τη δέσμευση του Λίβυου στρατηγού για κατάπαυση του πυρός.
Το πρωί κατερρίφθη πάνω από την πόλη και συνετρίβη στο έδαφος αεροσκάφος των ανταρτών. Σύμφωνα με το Αλ τζαζίρα στο νοσοκομείο της πόλης έχουν μεταφερθεί έως τώρα 26 νεκροί και 40 τραυματίες.
Εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι σήμερα βομβαρδίστηκε και η πόλη Ζιντάν και πως πέντε οβίδες έπεσαν στα περίχωρά της.
Σύμφωνα με αναφορές αυτόπτων μαρτύρων ελεύθεροι σκοπευτές, πιστοί στον Καντάφι, πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ανθρώπους στην πόλη Μιζουράτα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.
«Είχαμε δύο νεκρούς σήμερα το πρωί, επειδή υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές πάνω σε μερικά σπίτια και πυροβολούν ανθρώπους, πυροβολούν όποιον δουν», είπε τηλεφωνικώς στο Reuters ένας κάτοικος.


Φ.Κουβέλης: «Να μην εμπλακεί η Ελλάδα σε πολεμικές διαμάχες»

Το Αργοστόλι επισκέφτεται ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στην Κεφαλονιά. Ο Φ. Κουβέλης αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Η επιμονή του Μουαμάρ Καντάφι να διατηρήθεί με κάθε μέσο στην εξουσία έχει ως αποτέλεσμα το αιματοκύλισμα του λιβυκού λαού. Είναι απολύτως αναγκαία η παρέμβαση του ΟΗΕ στην κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, της λήξης του εμφυλίου πολέμου και της μετάβασης σε δημοκρατική ομαλότητα. Η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί με τον οποιοδήποτε τρόπο σε πολεμικές διαμάχες, λόγω και της ιδιαιτερότητάς της στην ευρύτερη περιοχή. Ο μόνος ρόλος της πρέπει να είναι η συμμετοχή της σε ειρηνευτικές διαδικασίες».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...