Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Γιατί έρχεται στην Αθήνα ο Φίλιπ Γκόρντον

Philip GordonImage via WikipediaΗ κρίση στη Λιβύη και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα στενότερου ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος, θα βρεθούν στην ατζέντα του Φίλιπ Γκόρντον κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. 

Ο αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας φθάνει αργά σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα και αύριο το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον υπουργό εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα. Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, ο κ. Γκόρντον πρόκειται να συναντηθεί και με τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο, η ασθένεια του Πρωθυπουργού δεν αποκλείεται να μεταβάλει τον αρχικό προγραμματισμό.

Ο κ. Γκόρντον θα συζητήσει με την ελληνική πλευρά τις απόψεις της Ουάσιγκτον για τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ζητώντας να μάθει και ποιες είναι οι θέσεις της Αθήνας. 

Αναμένεται επίσης να πέσει στο τραπέζι το θέμα των κυρώσεων ή και της ανάληψης στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη – στις οποίες περιλαμβάνεται και η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο εμφανίζει προφανείς πρακτικές δυσκολίες.

Σκοπιανό
Η Αθήνα αναμένει από τον κ. Γκόρντον ενημέρωση και για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του σκοπιανού προέδρου Νίκολα Γκρούεφσκι στην Ουάσιγκτον. Η απόφαση του ηγέτη της πΓΔΜ να παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών αμέσως μετά την έλευσή του από τις ΗΠΑ ερμηνεύεται ως κίνηση ενδεικτική των πιέσεων που δέχθηκε λόγω της εθνοτικής έντασης στο εσωτερικό της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, η απόφαση του κ. Γκρούεφσκι να εμφανιστεί ότι είχε αποδεχτεί λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008 μία από τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς για το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» εντάσσεται και στα… προεόρτια της διαδικασίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επί της προσφυγής των Σκοπίων. Η διαδικασία ξεκινά στις 21 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να κλείνει διάφορες «πόρτες» στον κ. Γκρούεφσκι. Και αυτό καθώς έχει αντιληφθεί, όπως σημείωναν αμερικανικές πηγές, ότι η Αθήνα έχει πλέον φθάσει στα όρια της ευελιξίας της. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές υπήρξαν επιφυλακτικές ως προς το κατά πόσον θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις το προσεχές διάστημα
ΤΟ ΒΗΜΑ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...