Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Κύμα διαδηλώσεων στη Γαλλία κόντρα στις μεταρρυθμίσεις Σαρκοζί

Με απεργιακές κινητοποιήσεις και ογκώδεις πορείες σε 180 πόλεις απάντησαν οι Γάλλοι στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Νικολά Σαρκοζί. «Κόκκινο πανί» για τους εργαζόμενους οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και οι περικοπές θέσεων στο δημόσιο τομέα. Ανυποχώρητη εμφανίζεται η κυβέρνηση.
Στην απεργία της Τρίτης μετείχαν εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, τα μέσα μεταφοράς και τα ταχυδρομεία, ενώ στις 15:00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν πορείες κατά της κυβέρνησης σε 180 πόλεις. Η μεγαλύτερη διαδήλωση ήταν στο Παρίσι με 60.000 συμμετέχοντες, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT. Σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν 650.000 πολίτες.
Οι διαδηλώσεις ήλθαν την επομένη του μίνι ανασχηματισμού στον οποίο προχώρησε ο Νικολά Σαρκοζί μετά τη συντριβή της δεξιάς στις κάλπες που στήθηκαν για τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία.
Τα συνδικάτα ελπίζουν ότι η κοινή τους δράση θα βάλει φρένο στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει ο Γάλλος πρόεδρος, όμως ο νέος υπουργός Εργασίας Ερίκ Γουέρτ -που αντικατέστησε στον ανασχηματισμό τον Ξαβιέ Νταρκό- διεμήνυσε ότι θα προχωρήσουν οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, το πιο καίριο σημείο της μεταρρύθμισης.
Στο ίδιο μήκος οι δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν στην Εθνοσυνέλευση. «Δεν θα θυσιάσουμε τον εκσυγχρονισμό της χώρας» είπε ο Φιγιόν, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες και θα προχωρήσουν, παρά την καταστροφική εμφάνιση του κυβερνώντος UMP στις περιφερειακές εκλογές.
Οι 650.000 θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί στη Γαλλία από το 2008 είναι από τους βασικότερους λόγους των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου, του CGT, Mπερνάρ Τιμπό, δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν νέες διαδηλώσεις, καθώς οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «εκώφευσε» στα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες στις κάλπες.
Την άποψη του Τιμπό φαίνεται πως συμμερίζεται και μερίδα του Τύπου, ιδιαίτερα τα μέσα που στηρίζουν την Αριστερά, τα οποία υπογραμμίζουν πως ο ανασχηματισμός δεν έγινε με βάση τα μηνύματα του λαού από τις κάλπες, αλλά με στόχο τη συσπείρωση του κυβερνώντος UMP που διαταράχθηκε με τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.
Στο πρωτοσέλιδο της Umanite ο Νικολά Σαρκοζί απεικονίζεται με αυτιά «χορταριασμένα» και πλάτη γυρισμένη στον λαό. Ο τίτλος είναι: «Ας φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά για να μας ακούσει, απαιτώντας την αλλαγή πορείας, με απεργίες και διαδηλώσεις».
Με την πλάτη γυρισμένη έχει και η Liberation τον Σαρκοζί. «Ανασχηματισμός. Ο Σαρκοζί μπαλώνει. Είναι μία μικρή-απάντηση σε μία μεγάλη ήττα, στις περιφερειακές εκλογές» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...