Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Πειράματα σε κρατούμενους φέρεται να έκαναν γιατροί της CIA επί Μπους

Η διακεκριμένη οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PHR) καταγγέλλει ότι ιατρικό προσωπικό πραγματοποίησε επί εποχής Μπους και υπό τις διαταγές της CIA πειράματα σε κρατούμενους  για τρομοκρατία. Με πρόσχημα την προστασία της υγείας των κρατουμένων, οι γιατροί φέρεται να δοκίμαζαν και να... βελτίωναν σκληρές μεθόδους ανάκρισης που παραπέμπουν σε βασανιστήρια.

Η μη κυβερνητική οργάνωση επανεξέτασε και ανέλυσε συνδυαστικά σειρά αποχαρακτηρισμένων εγγράφων, συντάσσοντας έρευνα-καταπέλτη, την οποία δημοσιοποίησε τη Δευτέρα.

Το ιατρικό προσωπικό που μετείχε στο πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA την περίοδο 2002-2009 πειραματίστηκε επάνω σε «υψηλής σημασίας» κρατούμενους της Αλ Κάιντα που υπέστησαν εικονικό πνιγμό και άλλες βίαιες ανακριτικές μεθόδους, καταγγέλλει η ιατρική οργάνωση ζητώντας από το Λευκό Οίκο τη διενέργεια έρευνας.

Οι γιατροί της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) δεν αρκούνταν μόνο στην «παρακολούθηση» βίαιων ανακρίσεων, αλλά «έβγαζαν και γενικά συμπεράσματα προκειμένου να βελτιώσουν τις μεθόδους ανάκρισης» σημειώνει στην έκθεσή της οργάνωση.

Στόχος τους ήταν επίσης να μπορούν να «δικαιολογούν νομικά» αυτές τις πρακτικές στις περιπτώσεις που οι πράκτορες που συμμετείχαν στις ανακρίσεις κατηγορούνταν για βασανισμό.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Ναθάνιελ Ρέιμοντ, υπογραμμίζει ότι τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα δεν είχαν εξεταστεί ποτέ με το βλέμμα στους νόμους, περιλαμβανομένου του Κώδικα της Νυρεμβέργης που συνετάχθη για την απαγόρευση των ιατρικών πειραμάτων της ναζιστικής Γερμανίας.

Τουλάχιστον 14 κρατούμενοι είχαν εξαφανιστεί στις μυστικές φυλακές της CIA μεταξύ του τέλους του 2001 και του Σεπτεμβρίου του 2006, οπότε και επανεμφανίστηκαν στο Γκουαντάναμο.

Μεταξύ αυτών τουλάχιστον δύο υποβλήθηκαν σε προσομοίωση πνιγμού, ενώ όλοι υποβλήθηκαν σε προγράμματα στέρησης ύπνου, αναγκαστικής γύμνιας ή ακόμα και σε έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τα δημόσια έγγραφα.

Τα έγγραφα στα οποία βασίζεται η PHR (είχαν δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2007, αν και μεγάλο τμήμα τους παραμένει απόρρητο) αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ είχαν δημιουργήσει μετά την 11η Σεπτεμβρίου μία λίστα «βελτιωμένων τεχνικών ανάκρισης» που αργότερα δικαιολογήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι γιατροί που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα «συνέλεγαν ιατρικές πληροφορίες για τις συνέπειες των 'βελτιωμένων τεχνικών', οι οποίες αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για να επινοηθούν, να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι προσομοίωσης πνιγμού».

Οι γιατροί παρακολουθούσαν τον εικονικό πνιγμό και τη στέρηση ύπνου κρατουμένων όχι για να διασφαλίσουν την υγεία των κρατουμένων, αλλά για να βεβαιώσουν ότι ο πόνος που προκαλείται δεν παραβιάζει τον ορισμό που έδινε η τότε κυβέρνηση υπό τον Τζορτζ Ο.Μπους για τα βασανιστήρια, σημειώνουν οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τις κατηγορίες απέρριψε η CIA και κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...