Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Φονικές πλημμύρες στη Ρουμανία με 21 νεκρούς

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους χθες, από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες σφοδρές βροχοπτώσεις στη Ρουμανία.

Άνθρωποι αναγκάστηκαν να σκαρφαλώσουν σε δέντρα για να σωθούν από το νερό, ενώ δεκάδες σπίτια, δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και διασώστες αναπτύχθηκαν για επιχειρήσεις αρωγής, ενώ πολλές κοινότητες που βρίσκονται στις όχθες του Δούναβη έλαβαν έκτακτα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν υπερχείλισή του.

«Η κατάσταση είναι τραγική, η ζημιά είναι σε μια κλίμακα που είναι δύσκολο να τη φανταστεί κανείς» υποστήριξε ο Γκεόργκε Φλουτούρ, νομάρχης στην Σουτσεάβα, μια από τις περιοχές που επλήγη περισσότερο.

Προς το παρόν έχουν επιβεβαιωθεί 21 θάνατοι, ενώ τουλάχιστον ένας άνθρωπος αγνοείται αφότου άρχισαν οι πλημμύρες, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, Αλίν Μαγκιάρ, τα 19 από τα θύματα παρασύρθηκαν από τα νερά, ενώ δύο χτυπήθηκαν από κεραυνό.

Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας σε δυο επαρχίες κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία.

Μετεωρολόγοι εκτιμούσαν ότι οι βροχοπτώσεις στη χώρα, που ήταν σφοδρές ολόκληρη την εβδομάδα, επρόκειτο να διαρκέσουν ώς το πρωί σήμερα.

Το βράδυ της Τρίτης οι αρχές διέταξαν την εκκένωση χιλιάδων σπιτιών, κοντά στις όχθες του ποταμού Σιρέτ, παραπόταμου του Δούναβη. Στη Σουτσεάβα απομακρύνθηκαν περί τους 1.870 κατοίκους 10 χωριών.

Ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ μετέβη στις πληγείσες περιοχές στη βορειοδυτική Ρουμανία και δήλωσε ότι το Βουκουρέστι θα ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Βασίλε Μπλάγκα, οι ζημιές από τις πλημμύρες ενδέχεται να φθάσουν το 0,6% του ΑΕΠ της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...