Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ποιος έσβησε το πούρο του Τσόρτσιλ

ΛΟΝΔΙΝΟ Το πρόσωπο είναι αμέσως αναγνωρίσιμο και το σήμα της νίκης που σχηματίζει υψώνοντας τα δύο δάχτυλα χαρακτηριστικό. Αλλά πού πήγε το πούρο του Γουίνστον Τσόρτσιλ; Στην αυθεντική φωτογραφία ο «πατέρας της νίκης» καπνίζει. Στην άλλη, εκείνη με την οποία υποδέχεται τους επισκέπτες του ένα μουσείο στο Λονδίνο, το αγαπημένο πούρο του Τσόρτσιλ έχει εξαφανιστεί. Πώς; Με την ίδια ψηφιακή επεξεργασία που χρησιμοποιείται για να αφαιρεθεί οτιδήποτε ανεπιθύμητο από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά. Φαίνεται ότι ο ηγέτης που κρατούσε τα ηνία της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της πιο επικίνδυνης περιόδου στην πρόσφατη ιστορία της έπεσε θύμα της σύγχρονης «κατάρας» της πολιτικής ορθότητας. Το ποιος έδωσε την εντολή να αφαιρεθεί το πούρο από το στόμα του Τσόρτσιλ, παραποιώντας την Ιστορία, παραμένει ένα μυστήριο.

Οι υπεύθυνοι του μουσείου «Η Βρετανία στον Πόλεμο», στο Νοτιοανατολικό Λονδίνο, δηλώνουν έκπληκτοι από τη διαπίστωση ενός επισκέπτη ότι η φωτογραφία που κοσμεί την είσοδο του μουσείου έχει υποστεί ψηφιακό ρετούς. 
«Εχουμε πολλές φωτογραφίες του στο μουσείο,άλλες με πούρα άλλες χωρίς» είπε ο Τζον Γουέλς , διευθυντής του μουσείου. «Εχουμε διαφημίσεις τσιγάρων από την εποχή του πολέμου...Δεν ζητήσαμε εμείς να αφαιρεθεί το πούρο...Αν το γνωρίζαμε θα λέγαμε “Οχι,η φωτογραφία θα παραμείνει ως έχει”.Οσα κάνουμε τα κάνουμε με ακρίβεια και το πούρο συμβολίζει τον Τσόρτσιλ» τόνισε.

Η αυθεντική φωτογραφία τραβήχτηκε το 1948 κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των κεντρικών γραφείων της 615ης μοίρας της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας στο Σάρεϊ. Η παραποιημένη εικόνα εντοπίστηκε από έναν παρατηρητικό επισκέπτη του μουσείου, τον 
Ντέιβιντ Μακ Ανταμ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Αντικρίζοντας αυτή τη ρετουσαρισμένη εικόνα καταλαβαίνεις την παραφροσύνη του αντικαπνιστικού λόμπι. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν παραποιούσαν την Ιστορία μόνο οι κομμουνιστές δικτάτορες».
«Το πούρο είναι αυτό που συμπληρώνει την εικόνα του Τσόρτσιλ και μάλιστα ήταν μέρος της εικόνας του ως ηγέτη της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.Είναι αναπόσπαστο τμήμα του χαιρετισμού με το σήμα της νίκης και της στολής που φορούσε» είπε και ο Αλεν Πάκγουντ , του Κέντρου Αρχείων Τσόρτσιλ. Η αγάπη του Τσόρτσιλ για τα πούρα «Romeo y Julieta Ρiramides» έχει μείνει στην ιστορία. Ο οίκος Christie΄s θα βγάλει μάλιστα στο «σφυρί» τον Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη ένα σπάνιο κουτί από κουβανέζικα πούρα, τα αγαπημένα του βρετανού πρωθυπουργού, τα οποία διατηρήθηκαν σε άριστη κατάσταση επί σχεδόν 60 χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=337823&dt=16/06/2010#ixzz0r0baGMb9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...