Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Νεκρό κορυφαίο στέλεχος της Αλ Κάιντα

Τον θάνατο του αξιωματούχου της Μουσταφά Αμπού Αλ Γιαζίντ, γνωστού και ως Σεϊχ Σαϊντ αλ Μάσρι, που θεωρείτο το νούμερο 3 στην ηγεσία της οργάνωσης, ανακοίνωσε η Αλ Κάιντα. Ο Αλ Γιαζίντ σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Αφγανιστάν.
Ο αιγυπτιακής καταγωγής Γιαζίντ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Αλ Κάιντα και θεωρείται το νούμερο 3 της οργάνωσης, μετά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι. Υπήρξε υπεύθυνος για τα οικονομικά του Μπιν Λάντεν.

Το 
αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης SITE, το οποίο επιτηρεί τις ισλαμικές σελίδες στο Διαδίκτυο δεν διευκρινίζει κάτω από ποιες συνθήκες έχασε τη ζωή του ο Γιαζίντ.

Αναφέρει μόνο ότι το μήνυμα της Αλ Κάιντα ανακοινώνει επίσης το θάνατο της συζύγου του, των τριών παιδιών του, της εγγονής του, κάποιων ανδρών και γυναικών.

Ο Γιαζίντ εμφανίζεται σε κατάλογο με προσωπικότητες, ομάδες και οργανώσεις που τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν παγώσει από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Σύμφωνα με το FBI, ο Γιαζίντ ήταν εκείνος που είχε μεταφέρει κεφάλαια μέσω του Ντουμπάι στον Μοχάμεντ Αττά, τον Μαρουάν Αλ Σέιχ και τον Ουάλ Αλ Σέχρι, τους τρεις άνδρες που εκτέλεσαν το σχέδιο επίθεσης με τα αεροπλάνα εναντίον των κτιρίων στη Νέα Υόρκη και του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον.

Ο Γιαζίντ, για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μέλος της αιγυπτιακής Τζιχάντ, ήταν ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν από το Μάιο του 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...