Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Η Ισλανδία πρόσω ολοταχώς προς τους κόλπους της ΕΕ

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ισλανδία ενέκρινε η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη, λιγότερο από ένα χρόνο αφότου η μικροσκοπική σκανδιναβική χώρα στράφηκε στην ΕΕ μετά την «ισοπέδωσης» της οικονομίας της. 

Προϋπόθεση για να περάσει το Ρέικιαβικ τις πύλες της ΕΕ είναι η διευθέτηση διαμάχης ύψους 3,8 εκατ. ευρώ με τη Βρετανία και την Ολλανδία, κληρονομιά της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της Ισλανδίας το 2008.

Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ άναψαν και επίσημα το «πράσινο φως» για να καταστεί η Εσθονία το 17ο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης.

Η Ισλανδία καθ' οδόν προς την ΕΕ


Μετά το σαρωτικό χτύπημα της οικονομικής κρίσης στη μικροσκοπική σκανδιναβική χώρα, η πλειοψηφία των Ισλανδών στράφηκε υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για μεγαλύτερη ασφάλεια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ισλανδία κατέθεσε επίσημη αίτηση ένταξης στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2009.
Στις κάλπες που είχαν στηθεί πρόωρα στις 25 Απριλίου του 2009 -μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης στη δίνη της κρίσης- ο συνασπισμός της Αριστεράς (Σοσιαλδημοκράτες και Αριστεροί-Πράσινοι) κατήγαγε ιστορική νίκη.
Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν σκληρά το συντηρητικό κόμμα για τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη χώρα τους.
Θεωρούμενο ως υπεύθυνο για την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα που έφερε το νησί στο χείλος της χρεοκοπίας, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας δεν έλαβε στις εκλογές παρά μόνο 24% των ψήφων, κάτω και από το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό (27%) του 1987.
Το Μάρτιο οι Ισλανδοί ψηφοφόροι καταψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό 93%) σε δημοψήφισμα τη συμφωνία με τη Βρετανία και την Ολλανδία που προέβλεπε την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 3,8 εκατ. ευρώ σε πρώην καταθέτες της ισλανδικής τράπεζες Icesave που κατέρρευσε το 2008.

«Δεν θα μπλοκάρουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε προσερχόμενος το πρωί της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ωστόσο, τόνισε ότι για να ενταχθεί η Ισλανδία στην ΕΕ θα πρέπει να αποζημιώσει τους Ολλανδούς υπηκόους που είδαν τις αποταμιεύσεις τους να γίνονται καπνός εν μία νυκτί.

Η συνάρτηση της ένταξης με τη διευθέτηση της διαμάχης διατυπώνεται ρητώς και στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...