Ο Τσόντρι Ζουλφικάρ, ο ειδικός εισαγγελέας που ήταν αρμόδιος για την έρευνα της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, γαζώθηκε με σφαίρες ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του την Παρασκευή στο Ισλαμαμπάντ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο ίδιος υπέκυψε αργότερα, ο σωματοφύλακάς του τραυματίστηκε, ενώ μια διερχόμενη πεζή σκοτώθηκε επίσης, όταν το αυτοκίνητο του εισαγγελέα έπεσε ανεξέλεγκτο επάνω της μετά τους πυροβολισμούς.
Ο Ζουλφικάρ δεν είχε προλάβει να απομακρυνθεί πολύ από το σπίτι του οδηγώντας το αυτοκίνητό του, όταν δέχτηκε 12 σφαίρες από ενόπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Το συμβάν έγινε σε δρόμο της πρωτεύουσας με μεγάλη κυκλοφορία.
Στην δίδυμή της πόλη, το Ραβαλπίντι, είχε δολοφονηθεί η Μπεναζί Μπούτο, στις 27 Δεκεμβρίου του 2007, ενώ ηγείτο αντιπροσωπείας του κόμματός της, του Λαϊκού Πακιστανικού Κόμματος (ΡΡΡ), σε προεκλογική εκστρατεία. Η ακολουθία της είχε χτυπηθεί με βομβιστική επίθεση, την οποία οι αρχές είχαν αποδώσει στους Ταλιμπάν. Πεντέμιση χρόνια μετά, κανείς δεν έχει καταδικαστεί για την επίθεση.
Η επιστροφή Μουσάραφ
Πρόσφατα επέστρεψε στη χώρα από την αυτοεξορία του ο πρώην πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ, ελπίζοντας να μετάσχει στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου. Ο Μουσάραφ τελεί σε κατ' οίκον περιορισμό, καθώς του αποδίδονται ευθύνες στην υπόθεση της αποπομπής δικαστών το 2007.
Την περασμένη Τρίτη, δικαστήριο που εκδικάζει υποθέσεις τρομοκρατίας, παρέτεινε την προσωρινή του κράτηση έως τις 14 Μαΐου για την υπόθεση της δολοφονίας Μπούτο. "Ο στρατηγός Μουσάραφ" είναι ύποπτος γιατί δεν εγγυήθηκε επαρκώς την ασφάλεια της Μπούτο, είχε δηλώσει ο -δολοφονηθείς σήμερα- εισαγγελέας Τσόντρι Ζουλφικάρ.
Την ώρα της δολοφονίας του ο ειδικός εισαγγελέας μετέβαινε ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνάς (FIA) σε μια νέα ακροαματική διαδικασία για τη δολοφονία της Μπούτο, στο δικαστήριο που εξετάζει υποθέσεις τρομοκρατίας στο Ραβαλπίντι.
Εκλογές εν όψει
Ο γιός της Μπεναζίρ Μπούτο, ο 24χρονος Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, ηγείται σήμερα της προεκλογικής εκστρατείας του ΡΡΡ αλλά αποφεύγει τις μεγάλες πολυπληθείς συγκεντρώσεις για λόγους ασφαλείας.
Η υποψηφιότητα του Μουσάραφ στις επερχόμενες εκλογές απορρίφθηκε τελικά από την εκλογική επιτροπή, η οποία έκρινε ότι ο υποψήφιος "παραβίασε το Σύνταγμα", κυρίως στην υπόθεση της αποπομπής των δικαστών την εποχή που κυβερνούσε τη μόνη μουσουλμανική χώρα που είναι εξοπλισμένη με πυρηνικά όπλα.
Ο Μουσάραφ είχε καταλάβει την εξουσία το 1999 με στρατιωτικό πραξικόπημα και παρέμεινε πρόεδρος του Πακιστάν έως το 2008 οπότε και παραιτήθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.