Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Αυστρία: H κεντρική τράπεζα θα επιστρέφει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα

H υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ
Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, εξουσιοδοτείται, σε συνεννόηση με άλλες χώρες της Ε.Ε, να αποδίδει στην Ελλάδα ετήσια επιχορήγηση στο ύψος των εσόδων που αναμένει η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ) ως κάτοχος ελληνικών κρατικών ομολόγων. Σε 281,2 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά τα έσοδα που θα αποδοθούν στην Ελλάδα μέχρι το 2038.

Τα έσοδα της ΑΚΤ για το 2013 υπολογίζονται σε 61 εκατ. ευρώ, για το 2014 σε 55 εκατ. ευρώ, το 2015 σε 42 εκατ. ευρώ, το 2016 σε 32 εκατ. ευρώ, το 2017 σε 25 εκατ. ευρώ.

Η Μαρία Φέκτερ χαρακτήρισε την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ως έκφραση της ευρωπαικής αλληλεγγύης. Ανέφερε ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στην ευρωζώνη, επομένως και στην Αυστρία. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα υποχρεούται να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και ήδη βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Εγκρίθηκε η σχετική τροπολογία

Η Αυστρία θα αποδίδει στην Ελλάδα, ως επιχορήγηση, τα κέρδη της ΑΚΤ από ελληνικά ομόλογα, βάσει τροπολογίας στο νόμο περί σταθεροποίησης του ισοζυγίου πληρωμών, που υπερψηφίστηκε στην αυστριακή Βουλή.

Η τροπολογία εγκρίθηκε με τις ψήφους των δύο κομμάτων της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ενώ καταψηφίστηκε από τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το Κόμμα των Πρασίνων εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, όμως κατέκρινε τον τρόπο παροχής βοήθειας στη χώρα, εκτιμώντας ότι επωφελούνται μόνο οι τράπεζες. Ζήτησε να υπάρξουν προγράμματα ανάπτυξης αντί της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα που έχει επιβάλει η Ε.Ε.

Οι δύο ακροδεξιές παρατάξεις, Κόμμα των Ελευθέρων και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, όπως και η Ομάδα Στρόναχ του Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου Φρανκ Στρόναχ, επανέλαβαν την πάγια θέση τους κατά της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Απαντώντας στο Κόμμα των Πρασίνων, η κ. Φέκτερ ανέφερε ότι τα χρήματα φθάνουν στον ελληνικό λαό, εξαιτίας του υψηλής συμμετοχής του ελληνικού κράτους στην οικονομία της Αυστρίας. Τόνισε ότι τα δύο τρίτα του ποσού καταλήγουν στο ελληνικό κράτος και το ένα τρίτο ρέει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις της αυστριακής ακροδεξιάς αντιπολίτευσης να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και αποπεμφθεί από την ευρωζώνη. Έκανε λόγο για επιπόλαιη σκέψη. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από εισαγωγές, οι οποίες σε αυτή την περίπτωση θα τιμολογούνταν σε ισχυρό ευρώ και όχι στην αδύναμη δραχμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...