Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Μόσχα: Η άρση του εμπάργκο όπλων της ΕΕ προς τη Συρία πλήττει την ειρηνευτική διαδικασία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η άρση από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση του εμπάργκο όπλων προς τους σύρους αντάρτες υπονομεύει τις προσπάθειες για μια ειρηνευτική διάσκεψη την οποία προσπαθούν να οργανώσουν τον Ιούνιο στη Γενεύη, η Ρωσία και οι ΗΠΑ. 

«Η απόφαση αυτή πλήττει άμεσα τις πιθανότητες για μια ειρηνευτική διάσκεψη» δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΕ, η οποία επιτρέπει στις χώρες της να προμηθεύσουν με όπλα τους σύρους αντάρτες.

«Αποφασίστηκε άρση του εμπάργκο παρά τις δηλώσεις από την πλευρά της ΕΕ υπέρ μιας λύσης, η οποία θα βασίζεται στη διακήρυξη της Γενεύης (του Ιουνίου του 2012) και παρά τη συμφωνία για την ανάγκη να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη για τη Συρία», τόνισε ο Ριαμπκόφ.

«Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την πολιτική της ΕΕ», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για μια τακτική δυο μέτρων και δυο σταθμών», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες να άρουν το εμπάργκο όπλων προς τους σύρους αντάρτες.

Οι 27 συμφώνησαν ωστόσο να μην παραδώσουν «σ' αυτή τη φάση» όπλα στους αντάρτες για να μη βλάψουν τις προσπάθειες για πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

Η πρωτοβουλία για μια νέα διεθνή διάσκεψη με την ονομασία Γενεύη-2, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ανήκει στους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι.

Το θέμα αυτό ήταν στο επίκεντρο των νέων συνομιλιών που είχαν χθες το βράδυ στο Παρίσι οι δυο υπουργοί.

Στο μεταξύ, όμως, η συριακή αντιπολίτευση διέρχεται μια πολύ κακή φάση.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ασαντ ανακτούν έδαφος και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου συμμετέχει πλέον ανοιχτά στις μάχες.

Στο διπλωματικό μέτωπο, όσο αν κι το ρωσικό καθεστώς έχει πάρει τις αποστάσεις του από τη Δαμασκό, ο άξονας Μόσχας-Δαμασκού εξακολουθεί να είναι ακλόνητος, ενώ η Τεχεράνη ανακοίνωσε δύο νέα δάνεια προς το συριακό καθεστώς, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα, αναζητούν προσχήματα για να μην ενισχύσουν τους αντάρτες.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Εθνική Συμμαχία της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κρύψει τις εσωτερικές της διαιρέσεις, ενώ η χθεσινή ψηφοφορία στην Κωνσταντινούπολη για την εισδοχή νέων μελών κατέληξε σε φιάσκο.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στη διεθνή διάσκεψη είναι αμφίβολη, τη στιγμή που η κυβέρνηση της Δαμασκού έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει επίσημη αντιπροσωπεία.

Στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από τέσσερις ημέρες δύσκολων συνομιλιών για την είσοδο 22 νέων μελών στη Συμμαχία, τα 60 υπάρχοντα μέλη κατόρθωσαν να επικυρώσουν μόνο τα 8 από αυτά. «Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, πρόκειται για καταστροφή», τόνισε χθες ο Μονζέρ Μακούς, πρεσβευτής της Συμμαχίας στη Γαλλία.

Για άλλη μια φορά, αυτό που δηλητηρίασε τις συνομιλίες ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στους κοσμικούς και τους ισλαμιστές.

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονταν η εκλογή νέας ηγεσίας, η έγκριση μιας κυβέρνησης για τα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες και η συμμετοχή στη «Γενεύη 2». Αλλά οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

«Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε  δύσκολη κατάσταση», υπογραμμίζει στη Λιμπερασιόν ένας ανώτερος διπλωμάτης.

«Δέχεται τον ανταγωνισμό των εξτρεμιστών, έχει χάσει την ικανότητα να ελκύει τον πληθυσμό και υφίσταται τις συνέπειες του γεγονότος ότι δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της Συρίας. Η εικόνα που παρουσιάζει είναι μιας οργάνωσης που δεν διακινδυνεύει στο πεδίο των μαχών, αλλά περνά τις ημέρες της στα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται έτσι για μια αντιπολίτευση αδύναμη, διαιρεμένη και αναποτελεσματική».
Ο πολιτικός αναλυτής Χατάρ Αμπού Ντιάμπ επιρρίπτει την ευθύνη στις εξωτερικές δυνάμεις.

«Καημένη αντιπολίτευση! Δέχεται όλες τις δυνατές πιέσεις. Πρώτα απ'όλα των Αμερικανών, που πιάνονται από την παραμικρή λεπτομέρεια για να μην αναμιχθούν. Υστερα, υπάρχουν ο άξονας της Τουρκίας και ο άξονας Σαουδικής Αραβίας - Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, που δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος και έχουν ο καθένας τους 'πελάτες' τους στο εσωτερικό της Συμμαχίας. Ασκούνται επίσης πιέσεις στην αντιπολίτευση για να λάβει μέρος στη Γενεύη-2. Προς το παρόν, όμως, της προσφέρονται μονάχα υποσχέσεις. Πώς να αντικρύσει τον συριακό λαό η Συμμαχία τη στιγμή που δεν έχει τίποτα, και κυρίως δεν έχει όπλα;»

Ένα παράδειγμα των πιέσεων είναι ότι η Συμμαχία είχε συμφωνήσει να αλλάξει τον μεταβατικό πρωθυπουργό, τον Γασάν Χίτο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως διαφώνησαν, γιατί έχει την αμερικανική υπηκοότητα…

Η αποτυχία της διεύρυνσης της αντιπολίτευσης οφείλεται κατά κύριο λόγο στο Κατάρ, έναν από τους κυριότερους χρηματοδότες της εξέγερσης που έχει δώσει ως τώρα τουλάχιστον 770 δισεκατομμύρια ευρώ, και σε μια ομάδα που ελέγχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Η αποτυχία αυτή μπορεί να υπονομεύσει τώρα την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας προς την εξέγερση και να προκαλέσει αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου, γεγονός που θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την αντιπολίτευση.

Η δύσκολη κατάσταση της αντιπολίτευσης συζητήθηκε χωρίς αμφιβολία στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι στο Παρίσι. Οι τρεις χώρες έχουν διαφορετικές προτεραιότητες.

Το Παρίσι, που έχει στρατευτεί σαφώς με την αντιπολίτευση, δεν μπορεί παρά να συνεχίσει αυτόν τον δρόμο. Ο Μπαράκ Ομπάμα, που φοβάται την κοινή του γνώμη, προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τις διαιρέσεις της αντιπολίτευσης. Και η Ρωσία; «Ενας από τους στόχους της», λέει ο Χατάρ Αμπού Ντιάμπ, «είναι να φορτώσει την ενδεχόμενη αποτυχία της διάσκεψης στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι οι διαιρέσεις της δεν την αφήνουν να αναμιχθεί στην πολιτική διαδικασία».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...