Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ερντογάν: Θέμα του ΟΗΕ η απαγόρευση πτήσεων στη Συρία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ότι επαφίεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει ή όχι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων εντός του συριακού εναέριου χώρου.

“Δεν πρόκειται για απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί από τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας”, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συζήτηση που έγινε για το θέμα αυτό το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της Άγκυρας με το Ιράν, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία έχει ήδη μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές αργού από την Τεχεράνη και η περαιτέρω μείωση θα εξαρτηθεί από τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας του.

“Όσον αφορά το αργό, υπήρξε σημαντική μείωση στις ποσότητες πετρελαίου που εισάγουμε από το Ιράν (…) Και για το αν θα τις μειώσουμε ακόμη περισσότερο θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες μας. Ο χρόνος θα δείξει”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα γίνουν εφικτές μόνο εφόσον συμφιλιωθούν πρώτα οι Παλαιστίνιοι της Φάταχ με εκείνους της Χαμάς που ελέγχου τη Λωρίδα της Γάζας. “Αν δεν καταλήξουμε σε αυτήν τη συμφιλίωση, τότε δεν νομίζω ότι θα υπάρξει λύση από τις ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες”, είπε.

“Όσο για εμάς στην Τουρκία, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά γιατί μπορούμε να μιλήσουμε με τη Χαμάς, μπορούμε να μιλήσουμε με την Φάταχ (…) Θέλουμε να συμφωνήσουν” τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι παλαιότερα είχε πει στον ειδικό απεσταλμένο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ότι η Χαμάς πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...