Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Νότια Αφρική: Ετοιμάζουν απεργίες στα χρυσωρυχεία

Η εθνική συνομοσπονδία συνδικάτων των εργαζομένων στα ορυχεία, λόγω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας


Η εθνική συνομοσπονδία συνδικάτων των εργαζομένων στα ορυχεία και στα μεταλλεία (National Union of Mineworkers, NUM), η οποία εκπροσωπεί το 64% των εργαζομένων στα χρυσωρυχεία, πρόκειται να επιδώσει μεθαύριο Παρασκευή εξώδικη ειδοποίηση για την πρόθεσή της να κηρύξει απεργία λόγω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, δήλωσε μία πηγή ενήμερη για το θέμα αυτό στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα.

"Η απόφαση να σταλεί απεργιακή ειδοποίηση την Παρασκευή εξωδίκως έχει πλέον ληφθεί", είπε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Αφού επιδοθεί η ειδοποίηση, οι απεργίες θα μπορούσαν να αρχίσουν από το βράδυ της Κυριακής ή από το πρωί της Δευτέρας στα χρυσωρυχεία.

Το Σάββατο η NUM είχε απευθύνει στις σημαντικότερες εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των χρυσωρυχείων, περιλαμβανομένων των AngloGold Ashanti, Gold Fields, Sibanye Gold και Harmony Gold, τελεσίγραφο επτά ημερών για να απαντήσουν στο αίτημά της να δοθούν αυξήσεις έως και 60%, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να κηρύξει απεργίες.

Το νοτιοαφρικάνικο επιμελητήριο μεταλλείων και ορυχείων, το οποίο διαπραγματεύεται εκ μέρους των εταιριών, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε την τελική του προσφορά στα συνδικάτα, για αυξήσεις από 6 ως 6,5%. Η NUM απέρριψε την πρόταση.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενδέχεται να είναι παρατεταμένες, καθώς ένα από τα συνδικάτα ζητεί αυξήσεις μισθών έως και 150%, ανάλογα με την κατηγορία εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις του τομέα χαρακτηρίζουν τέτοια αιτήματα εκτός πραγματικότητας και σημειώνουν ότι τα κέρδη και τα έσοδά τους μειώνονται, οι τιμές των πρώτων υλών πέφτουν διεθνώς και η δραστηριότητά τους συρρικνώνεται.

Οι συνεχιζόμενες και οι διαφαινόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλούς ακόμη τομείς, περιλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών και των αερομεταφορών, εντείνουν τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία της Νότιας Αφρικής και το νόμισμά της, το ραντ, το οποίο έπεσε σήμερα σε χαμηλό τετραετίας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...