Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΒΙΝΤΕΟ - Μόνο η εντολή του Ομπάμα μένει για την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε» δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ - «Σε λίγες ημέρες» το χτύπημα, υποστηρίζουν οι Σύροι αντικαθεστωτικοί - «Ναι» στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και από το Βερολίνο, εφόσον η απόφαση ληφθεί από τον ΟΗΕ - Νταβούτογλου: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η επίθεση με χημικά


Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι, πλέον, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες από διαφορετικές πηγές υποστηρίζουν ότι η απόφαση για την επέμβαση έχει, ουσιαστικά, ληφθεί ήδη. 

Χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει αμέσως, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δώσει εντολή για την ανάληψη δράσης κατά της Συρίας.

"Έχουμε μεταφέρει πόρους σε επίκαιρες θέσεις, για να μπορούν να εκπληρώσουν και να συμμορφωθούν με οποιαδήποτε επιλογή θελήσει να κάνει ο πρόεδρος" δήλωσε ο Χέιγκελ κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Μπρουνέι, σύμφωνα με αντίγραφο αποσπασμάτων της συνέντευξής που παραχώρησε το BBC.

Στην ερώτηση αν ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει "έτσι απλά", ο Χέιγκελ απάντησε: "Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, έτσι απλά".

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σημείωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες για την επίθεση με χημικά όπλα, τις οποίες θα παρουσιάσουν "πολύ σύντομα" και σημείωσε ότι, έπειτα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες, που είχε με τον Βρετανό και τον Γάλλο ομόλογό του, υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες μεταξύ των περισσότερων συμμάχων των ΗΠΑ ότι "παραβιάστηκαν τα βασικότερα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα".

Φοβούνται για την ασφάλειά τους οι επιθεωρητές Από την πλευρά του ΟΗΕ, δε, έγινε γνωστό ότι οι ειδικοί του Οργανισμού για τα χημικά όπλα, οι οποίοι ερευνούν τις καταγγελθείσες επιθέσεις στη Συρία, ανέβαλαν την επίσκεψή τους στην επόμενη τοποθεσία, την οποία επρόκειτο να επιθεωρήσουν, καθώς ανησυχούν για την ασφάλειά τους

Η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ δέχθηκε πυρά αγνώστων ελεύθερων σκοπευτών, καθώς μετέβαινε τη Δευτέρα σε μία από τις τοποθεσίες όπου έχει καταγγελθεί πως έγινε επίθεση με τη χρήση χημικών όπλων από τις συριακές τακτικές δυνάμεις.

«Εντός ημερών» το πλήγμα στον Άσαντ, λέει και η συριακή αντιπολίτευση


«Εντός ημερών» θα σημειωθεί ένα πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ειδοποίησαν οι δυτικές δυνάμεις τη συριακή αντιπολίτευση, σύμφωνα με πηγές από τους Σύρους αντικαθεστωτικούς, που συμμετείχαν σε συνάντηση μεταξύ απεσταλμένων των αντικαθεστωτικών και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ) στην Κωνσταντινούπολη.

«Η αντιπολίτευση ενημερώθηκε με σαφήνεια ότι η δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ μπορεί να αρχίσει τις αμέσως προσεχείς λίγες ημέρες και ότι παρόλα αυτά πρέπει να συνεχίσει να προετοιμάζεται για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη» δήλωσε η μία από τις πηγές αυτές, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση, σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την ίδια ώρα, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο CNN, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την είδηση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ, τονίζοντας ότι αυτή θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγες ημέρες.

Νταβούτογλου: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας


Την ίδια ώρα, «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», που «δε μπορεί να παραμείνει ατιμώρητο», χαρακτήρισε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Συρία στην οποία καταγγέλλεται ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα και είχε αποτέλεσμα να πεθάνουν 1.300 άνθρωποι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογράμμισε στις δηλώσεις του στο φύλλο της εφημερίδας Μιλιέτ ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν διεθνή συνασπισμό εναντίον της Συρίας, ακόμη και αν δεν υπάρξει ομοφωνία στον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση αυτή που πραγματοποιήθηκε κοντά στη Δαμασκό και στην οποία καταγγέλλεται ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα είναι έργο του συριακού καθεστώτος, αν και η Δαμασκός το αρνείται κατηγορηματικά.

«Όπως και μεγάλο μέρος (των χωρών), κι εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το έγκλημα διαπράχθηκε από το καθεστώς» της Συρίας, υπογράμμισε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει ομόφωνη απόφαση εναντίον του συριακού καθεστώτος.

Σημειώνεται, πως ο  Νταβούτογλου θα μεταβεί σήμερα στη Σαουδική Αραβία όπου την Τετάρτη θα συναντηθεί με Σαουδάραβες αξιωματούχους αρμόδιους για την συριακή κρίση, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Βερολίνο: Συμμετοχή στη στρατιωτική δράση με εντολή του ΟΗΕ


Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως θα λάμβανε μέρος στην ενδεχόμενη ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας, εάν επαληθευτούν οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές δυνάμεις και εάν υπάρχει εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για αυτό.

«Εάν επιβεβαιωθεί η διάπραξη της επίθεσης, τότε η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. «Η θέση μας είναι τώρα ευθυγραμμισμένη στενά με αυτή των συμμάχων μας, αλλά πάνω απ' όλα με αυτή των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Βεστερβέλε, πάντως, άφησε ανοικτό τον ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει η Γερμανία σε περίπτωση ανάληψης δράσης εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στην ίδια γραμμή και η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Εμα Μπονίνο, η οποία διαμηνύει πως η Ιταλία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε καμία μορφή στρατιωτικής δράσης στη Συρία δίχως την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Έκτακτη ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο για τη Συρία


Παράλληλα, ο Κάμερον κάλεσε την Τρίτη το βρετανικό Κοινοβούλιο να παραστεί σε μια συνομιλία, όπου στη συνέχεια θα ακολουθήσει και ψηφοφορία, αναφορικά με τον ρόλο της Βρετανίας και την επικείμενη αντίδρασή της στην επίθεση με χημικά στη Συρία, που είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 1.300 άνθρωποι.

Ο Κάμερον βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, καθώς επιθυμεί να είναι σε θέση να δικαιολογήσει νομικά οποιαδήποτε παρέμβαση στη Συρία.  Όμως, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βρετανίας και άλλες χώρες καταρτίζουν σχέδια για επικείμενη στρατιωτική δράση στη Συρία, το καθεστώς Άσαντ λέει ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε διαθέσιμο μέσο» για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

ΗΠΑ: Ετοιμάζουν «γρήγορο και περιορισμένο» χτύπημα στη Συρία

Εν τω μεταξύ -τη στιγμή που οι δυτικές χώρες συζητούν σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση μετά την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό- σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο μιας σύντομης και περιορισμένης κλίμακας επίθεσης,

Με βάση τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, η επίθεση αυτή, σε αντίποινα για την «αδιαμφισβήτητη» χρήση χημικών όπλων, πιθανότατα δε θα διαρκούσε περισσότερο από δύο ημέρες και θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να αποφύγουν μια μεγαλύτερη εμπλοκή στον εμφύλιο στη Συρία, αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Αλλά και η New York Times εκτιμά ότι ο Ομπάμα, ο οποίος ακόμη εξετάζει τη στρατιωτική επιλογή, θα δώσει πιθανότατα διαταγή για μια περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα εντός των προσεχών ημερών πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το καθεστώς Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι στις 21 Αυγούστου.

Αεροσκάφη στην Κύπρο

Την προσγείωση μαχητικών και μεταφορικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της βρετανικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι Λεμεσού στην Κύπρο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian.

Η εφημερίδα επικαλείται τις πληροφορίες της από τη μαρτυρία δύο πιλότων της πολιτικής Αεροπορίας οι οποίοι, όπως αναφέρει, πετούν τακτικά στη Λάρνακα και είδαν μεταφορικά αεροσκάφη C-130 μέσα από το πιλοτήριο να κατευθύνονται προς τη βρετανική βάση όπως και σχηματισμούς μικρότερων αεροσκαφών μέσα από τις οθόνες των ραντάρ τους με κατεύθυνση από την Ευρώπη όπως είπαν

Μόσχα καλεί Ουάσινγκτον

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να επιδείξουν «σύνεση» στη Συρία, υπογραμμίζοντας πως μια στρατιωτική επέμβαση θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

«Οι απόπειρες που έχουν στόχο να παρακαμφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ), να δημιουργηθούν για άλλη μια φορά τεχνητά και αβάσιμα προσχήματα για μια στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή. θα δημιουργήσουν νέα βάσανα στη Συρία και θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Καλούμε τους Αμερικανούς συναδέλφους μας και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να επιδείξουν σύνεση, να επιδείξουν αυστηρό σεβασμό του διεθνούς δικαίου, βασισμένο πριν απ' όλα στις θεμελιώδεις αρχές του χάρτη του ΟΗΕ», προστίθεται στην ανακοίνωση


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...