Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Η Κούβα «μπλόκαρε» τον Σνόουντεν από το να πετάξει για Αβάνα

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ οι αμερικανικές αρχές πίεσαν την Κούβα να μην δεχθεί το «βαθύ λαρύγγι» της NSA στο έδαφός της


Μια διαφορετική εκδοχή για τον τρόπο με τον οποίο ο Έντουαρντ Σνόουντεν κατέληξε στη Ρωσία παρουσιάζει στο σημερινό της φύλο η ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αρχική επιλογη του Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε στην εφημερίδα Guardian το πρόγραμμα διαδικτυακών παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, ήταν η Κούβα.

Εκεί ήθελε να ταξιδέψει ο Σνόουτεν όταν έφτασε από το Χονγκ Κονγκ στο αεροδρόμιο Σερεμιέτοβο της Μόσχας στις 23 Ιουνίου.

Όπως, όμως, υπουστηρίζει η εφημερίδα αν και υπήρχε εισιτήριο με το όνομά του ο Σνόουντεν, τελικά, δεν παρουσιάστηκε ποτέ στην επίμαχη πτήση.

Επικαλούμενος διαφορετικές πηγές, ανάμεσά τους και από το Στέιτ Ντιπάρντμεντ, ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι ο λόγος που δεν συνέβη αυτό ήταν επειδή οι Κουβανικές αρχές ζήτησαν να μην επιβιβαστεί ο Σνόουντεν στην πτήση της Αεροφλότ προς Αβάνα. Η εφημερίδα αποδίδει την αλλαγή στάσης σε πιέσεις που άσκησαν οι αμερικανικές αρχές, οι οποίες στόχευαν να προσαγάγουν σε δίκη τον πρώην υπάλληλο της NSA με τις κατηγορίες της προδοσίας.

Η Κομερσάντ, μάλιστα, γράφει ότι ο Σνόουντε πέρασε ορισμένες ημέρες στο ρωσικό προξενείο στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να ενημερώσει για την πρόθεσή του να ταξιδέψει στην Κούβα μέσω Μόσχας.

Το πρακτορείο Reuter, πάντως, αν και μεταδίδει την είδηση δηλώνει ότι δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την αλήθεια των ισχυρισμών της εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...