Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ρουμανία: «Σβήστηκαν» τα ίχνη από την εκτέλεση του Τσαουσέσκου

Ο τοίχος που «είδε» την πτώση του τότε ισχυρού άνδρα της Ρουμανίας ανακαινίστηκε και βάφτηκε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον τα σημάδια από τις σφαίρες


Δεν υπάρχουν ίχνη από σφαίρες στον τοίχο όπου εκτελέστηκαν ο πρώην ηγέτης της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου και η σύζυγός του Έλενα, στη στρατιωτική μονάδα Ταργκοβίστε, 82 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου.

Ο τοίχος που «είδε» την πτώση του τότε ισχυρού άνδρα της Ρουμανίας, ο οποίος σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, ανακαινίστηκε και βάφτηκε στα χρόνια που ακολούθησαν την επανάσταση του 1989, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ίχνη από τις σφαίρες. Τα στελέχη του μουσειακού συγκροτήματος του Ταργκόβιστε Curtea Domneasca αναζητούν τρόπους για να επαναφέρουν τον τοίχο στην αρχική του κατάσταση.

Στην πρώην στρατιωτική μονάδα, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ταργκόβιστε, εκεί όπου το ζεύγος Τσαουσέσκου εκτελέστηκε, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα μουσείο, έπειτα από την αύξηση των τουριστών που επισκέπτονται το σημείο, όπου γράφτηκε η τελευταία "σελίδα" της ζωής των Νικολάε και Έλενα Τσαουσέσκου.

«Πράγματι, ο τοίχος μπροστά στον οποίο εκτελέστηκαν οι Τσαουσέσκου, υπέστη ορισμένες αλλαγές» είπε ο Οβίντιου Κάρστινα, διευθυντής του μουσειακού συγκροτήματος Curtea Domneasca στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων "Agerpres".

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν γνωρίζει ποιοι και γιατί έκαναν αυτές τις αλλαγές. Όμως, όπως είπε, σε περίπτωση που δεν τον "απατά" η μνήμη του, «ο Σέργκιου Νικολαέσκου γύρισε ορισμένες σκηνές της ταινίας "The Revolution Point Zero" στο Ταργκόβιστε, το 1990 ή το 1991. Στη διάρκεια των γυρισμάτων, ο τοίχος υποβλήθηκε σε ορισμένες αλλαγές και ορισμένα σημεία του ήταν συνδεδεμένα με εκρηκτικά, για να γίνουν πιο ρεαλιστικές οι σκηνές».

Ο κ. Κάρστινα υπογράμμισε ότι, ο τοίχος είχε, ήδη, χρωματιστεί, όταν γύριζε την ταινία ο Σέργκιου Νικολαέσκου.

Προς το παρόν - πρόσθεσε - «δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη απόφαση. Θα δούμε πως θα αφαιρεθούν ορισμένα υλικά από τον τοίχο και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του μουσείου αναμένεται πως θα καταφέρουν να επαναφέρουν τον τοίχο στην κατάσταση που ήταν το 1989, όταν εκτελέστηκε το ζεύγος Τσαουσέσκου».

Όπως ανακοινώθηκε, το μουσείο προγραμματίζεται να ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου και οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τον τοίχο μπροστά στον οποίο εκτελέστηκαν ο Νικολάε Τσαουσέσκου και η γυναίκα του Έλενα. Επίσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα κρεβάτια, στα οποία κοιμήθηκαν οι σύζυγοι, την παραμονή της εκτέλεσής τους.

Το 1989 το επαναστατικό Στρατοδικείο της Ρουμανίας καταδίκασε τον Νικολάε Τσαουσέσκου, που κυβερνούσε τη Ρουμανία από το 1965 μέχρι το 1989 και τη γυναίκα του σε θάνατο. Η εκτέλεσή τους έγινε στις 25 Δεκεμβρίου 1989.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...