Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 355 νεκροί από χημικά όπλα στη Συρία

3.600 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε τρία νοσοκομεία της Δαμασκού, στις 21 Αυγούστου, με συμπτώματα από εισπνοή νευροτοξικών αερίων


Η διεθνής οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι σε τρία νοσοκομεία της Δαμασκού, νοσηλεύτηκαν περίπου 3.600 ασθενείς, οι οποίοι αντιμετώπιζαν συμπτώματα από εισπνοή νευροτοξικών αερίων. Οι 355 από αυτούς κατέληξαν, σύμφωνα με την οργάνωση.

Πρόκειται για ασθενείς που διακομίστηκαν στα νοσοκομεία, στις 21 Αυγούστου, ημέρα που οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία καταγγέλλουν ότι έγιναν οι επιθέσεις με χημικά ενάντια στους αμάχους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες να χάσουν τη ζωή τους.

Όπως όλα δείχνουν, αυτή είναι η πρώτη φορά, που ανεξάρτητη πηγή επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται σε επαφή με το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών, στα οποία παρέχουν φάρμακα, ιατρικό υλικό και τεχνική υποστήριξη.

«Τα συμπτώματα που μας αναφέρθηκαν όπως σπασμοί, υπερβολική έκκριση σάλιου, διεσταλμένες κόρες των ματιών, θολή όραση και αναπνευστικές δυσκολίες, το επιδημιολογικό σχήμα αυτού του γεγονότος –που χαρακτηρίζεται από τη μαζική συρροή ασθενών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η προέλευση των ασθενών και η μόλυνση των τραυματιοφορέων και του προσωπικού που έδωσε τις πρώτες βοήθειες– υποδηλώνουν έντονα τη μαζική έκθεση σε έναν νευροτοξικο παράγοντα», υπογράμμισε ο Μπαρτ Γιάνσενς, διευθυντής επιχειρήσεων των ΓΧΣ.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν μια παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που απαγορεύει ρητά τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων», αποφεύγοντας βέβαια να εικάσει τους δράστες της επίθεσης.

Στους ασθενείς χορηγήθηκε ατροπίνη, ένα φάρμακο που παρασχέθηκε από τους ΓΧΣ και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των νευροτοξικών συμπτωμάτων, ενώ τώρα πλέον γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθούν τα εξαντλημένα αποθέματα των νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...