Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Σφαγέας των Γάλλων, απελευθερωτής του Βιετνάμ: Πέθανε ο θρυλικός στρατηγός Vo Nguyen Giap

Σε ηλικία 102 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο σημαντικότερος άνθρωπος, μετά τον Χο Τσι Μινχ, στην ιστορία του Βιετνάμ


Português do Brasil: O líder político e genera...
 Vo Nguyen Giap (Photo credit: Wikipedia)
Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 102 ετών, άφησε ο «αυτοδίδακτος» στρατηγός Vo Nguyen Giap, που υπήρξε για τους Βιετναμέζους μια θρυλική μορφή της ιστορίας τους.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που, ουσιαστικά, απελευθέρωσε τη χώρα από τους Γάλλους δικτάτορες, αλλά και ανάγκασε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους να «σώσουν» το Βιετνάμ από τον κομμουνισμό.

Το πάλαι ποτέ «γεράκι» του Βιετνάμ κέρδισε τη φήμη του ευφυούς και αδίστακτου ηγέτη. Πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα, Ανόι, υποφέροντας από μακρόχρονη ασθένεια, που τον είχε αφήσει «σκιά» του παλιού του εαυτού.

Η «κληρονομιά» που άφησε στο Βιετνάμ μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτήν του προέδρου Χο Τσι Μινχ, που οδήγησε τη χώρα στην ανεξαρτησία.

Το προσωνύμιο «Κόκκινος Ναπολέων», που του αποδόθηκε, ήταν χαρακτηριστικό των ηγετικών του ικανοτήτων.

Ήταν, άλλωστε, εκείνος που ξεχώρισε και οδήγησε έναν στρατό ανταρτών με πέδιλα φτιαγμένα από λάστιχα αυτοκινήτων, που συναρμολογούσαν κάθε νύχτα τα όπλα τους στα βουνά, σε μια ανέλπιστη νίκη επί των Γάλλων στρατιωτών στο Ντιέν Μπιέν Φου, το 1954, σε μια πολιορκία που διήρκεσε 55 ημέρες και έμεινε στην ιστορία...
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...