Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Πέθανε ο Μαζοβιέτσκι, ο πρώτος επικεφαλής μη κομμουνιστικής κυβέρνησης στην Ανατολική Ευρώπη

Ο Ταντέους Μαζοβιέτσκι, ο πρώτος επικεφαλής μη κομμουνιστικής κυβέρνησης στην Πολωνία και στην Ανατολική Ευρώπη πέθανε σήμερα στη Βαρσοβία σε ηλικία 86 ετών, μετέδωσε το καθολικό πρακτορείο ειδήσεων KAI.

«Υπήρξε ένας από τους πατέρες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Πολωνίας, ύστερα από 50 χρόνια κομμουνισμού», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό TOK FM ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Διετέλεσε επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 4ης Ιουνίου 1989 τις οποίες κέρδισε η αντιπολίτευση η οποία είχε συσπειρωθεί γύρω από το συνδικάτο Αλληλεγγύη που προχώρησε σε ριζικές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, κι ενώ ο μαινόταν ο πόλεμος στα Βαλκάνια, ο Μαζοβιέτσκι ανέλαβε καθήκοντα ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ωστόσο παραιτήθηκε από τη θέση αυτή μετά τη σφαγή των Μουσουλμάνων της Βοσνίας από σέρβους πολιτοφύλακες στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...