Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Αποστάσεις Ομπάμα από τις υποκλοπές

Ολο και μεγαλύτερες αποστάσεις από το πανοπτικόν της NSA λαμβάνει ο Λευκός Οίκος, καθώς κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα ζητήσει να σταματήσουν οι παρακολουθήσεις των ηγετών συμμαχικών κρατών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς», η «έλλειψη κάλυψης» από την πλευρά της κυβέρνησης έχει προκαλέσει «οργή» στο εσωτερικό των υπηρεσιών, στελέχη των οποίων διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν είχε ενημερωθεί για την παρακολούθηση του κινητού της Αγκελα Μέρκελ.

Στην αμερικανική Γερουσία ξεκίνησε χθες νέος γύρος ακροάσεων, στη διάρκεια των οποίων έχουν κληθεί να καταθέσουν ο επικεφαλής της NSA, στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, ο υπαρχηγός Κρις Ινγκλις και ο διευθυντής πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ.

«Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να τεθούν επιπλέον περιορισμοί στη συλλογή και χρήση των πληροφοριών», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Ο Κάρνεϊ δεν αμφισβήτησε την υπερδεκαετή παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Αγκελα Μέρκελ, επικεντρώνοντας τις διαψεύσεις του στο παρόν και στο μέλλον.

Τα εσωτερικά έγγραφα της ΝSA που παρέδωσε στο Spiegel ο Εντουαρντ Σνόουντεν αναφέρουν ότι η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Αγκελα Μέρκελ ξεκίνησε το 2002, προτού εκείνη εκλεγεί στην καγκελαρία της Γερμανίας.

«Δεν πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποθηκεύουν τα τηλεφωνήματα ή τα ηλεκτρονικά μηνύματα προέδρων ή πρωθυπουργών φιλικών κρατών», δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών της Γερουσίας Νταϊάν Φάινσταϊν, η οποία ώς τώρα υπερασπιζόταν σθεναρά την κυβερνητική πολιτική στο θέμα των παρακολουθήσεων. Η Φάινσταϊν κατηγόρησε τις υπηρεσίες ότι δεν παρείχαν επαρκή πληροφόρηση στην επιτροπή, ενώ ανήγγειλε «μεγάλης κλίμακας επαναξιολόγηση όλων των προγραμμάτων συλλογής πληροφοριών».

Την περασμένη Τετάρτη, όταν δέχθηκε το οργισμένο τηλεφώνημα της Γερμανίδας καγκελαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την παρακολούθηση του κινητού της και ότι, αν γνώριζε, θα το είχε αποτρέψει.

«Επαγγελματικά στελέχη της ΝSA και άλλων υπηρεσιών πληροφοριών είναι οργισμένα γιατί θεωρούν ότι ο πρόεδρος τους εγκατέλειψε σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν, που έχουν προξενήσει εντάσεις στις σχέσεις με τους στενούς συμμάχους», έγραψαν οι «Λος Αντζελες Τάιμς» της Δευτέρας.

Πριν από τις αποκαλύψεις για το τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου, είχαν προηγηθεί αποκαλύψεις για σαρωτικές παρακολουθήσεις τηλεφώνων στη Γαλλία, ενώ τη Δευτέρα η Ισπανία πληροφορήθηκε από δημοσίευμα της El Mundo ότι η NSA κατέγραψε δεκάδες εκατομμύρια στοιχεία επικοινωνιών σε διάστημα ενός μηνός.

Στην έκδοση αυτής της εβδομάδας, το περιοδικό Spiegel δημοσίευσε τη διαφάνεια στην οποία η NSA παρουσιάζει τους σταθμούς παρακολουθήσεων σε αμερικανικές πρεσβείες και παραρτήματα στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών είναι η Αθήνα (συν παράρτημα), το Μπακού, το Βερολίνο, η Βιέννη (συν παράρτημα), η Βουδαπέστη, το Ζάγκρεμπ, η Φρανκφούρτη, η Γενεύη, το Κίεβο, η Μαδρίτη, το Μιλάνο (μη επανδρωμένος σταθμός), η Μόσχα (συν παράρτημα), το Παρίσι, η Πράγα, η Πρίστινα, η Ρώμη, το Σεράγιεβο, η Σόφια, η Τιφλίδα και τα Τίρανα (εν υπνώσει).

Η χρήση διπλωματικών εγκαταστάσεων για σκοπούς κατασκοπείας απαγορεύεται από τις διπλωματικές συνθήκες, στοιχείο στο οποίο βασίστηκαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ ότι «υπάρχει βάση για άσκηση διώξεων». O Φρίντριχ διευκρίνισε ότι αν τίθεται θέμα διπλωματικής ασυλίας, υπάρχει η λύση των απελάσεων.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...