Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Στους δρόμους μέχρι την Τρίτη οι Ιταλοί κατά της λιτότητας


-Κατασκηνώνουν στην πλατεία Πόρτα Πία -Απουσία κομματικού χρώματος -«Οι δημοσιογράφοι είναι οι πραγματικοί αναρχικοί», δηλώνει εκπρόσωπος του δημάρχου της Ρώμης


Περίπου 80 σκηνές βρίσκονται στημένες από εχθές Σάββατο στην πλατεία Πόρτα Πία της Ρώμης, με τους διαδηλωτές κατά των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση Λέτα να μην προτίθενται να εγκαταλείψουν άμεσα.

«Θα φύγουμε μόνο όταν το υπουργείο εμποδίσει την κατασκευή για τον σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας (Tav)», υποστηρίζει μερίδα των συγκεντρωμένων.

Η «τεντόπολη», επεκτείνεται σε κεντρικούς δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας, τη Βια Νομεντάνα, το Κόρσο Ντ’Ιτάλια και το βιάλε ντελ Πολικλίνικο, γεγονός που εμποδίζει τη ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών.

«Εμείς θα συνεχίσουμε, δεν καταθέτουμε τα όπλα. Ο αγώνας συνεχίζεται», τονίζουν οι συγκεντρωμένοι και στην πλατεία Σαν Τζοβάνι, σύμβολο της πρωτεύουσας, στην οποία είχαν στηθεί οι πρώτες σκηνές ήδη από την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της πορείας των συνδικάτων.

Αποτέλεσμα των κατασκηνώσεων είναι να αντιδρά ο Δήμος, αν και…ρίχνει το μπαλάκι στη Νομαρχία εξηγώντας πως μόνο από εκεί μπορεί να ληφθεί απόφαση για το «κάμπινγκ» των διαδηλωτών.

Βέβαια, ο αντι-δήμαρχος, Λουίτζι Νιέρι, δήλωσε πως επιθυμεί να τεθούν τα ζητήματα των συγκεντρωμένων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κυρίως γύρω από το θέμα της στέγης, το οποίο αποτελεί σημαντικό αίτημα για τα μέλη των οργανώσεων, όπως και το δικαίωμα στην απασχόληση την άμεση αλλαγή των οικονομικών πολιτικών με υποστήριξη των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων και την πραγματική ένταξη των μεταναστών στην ιταλική κοινωνία.


Με σύνθημά τους το… #19ο

Ακολουθώντας πιστά το σύνθημα 19ο  που αντιστοιχεί στην 19η Οκτωβρίου και έχει γίνει hashtag στο Twitter, οι διαδηλωτές καλούν να ενωθούν μαζί τους όλοι οι πολίτες της Ρώμης «ακόμα και εκείνοι που στις χθεσινές διαδηλώσεις δεν ήταν εδώ».

Όπως ισχυρίζονται οι διοργανωτές που κάνουν λόγο για 100.000 ανθρώπους στη μεγάλη πορεία: «Οι αριθμοί και η ποιότητα της συμμετοχής δείχνουν ότι οι στρατηγική του πανικού δεν λειτούργησε. Το μήνυμα του τρόμου δεν κράτησε τον κόσμο στα σπίτια του».

Για αυτό το λόγο, ερμηνεύουν την κατασκήνωση όχι ως το τέλος, αλλά ως την αρχή της εξέγερσης, μία συμβολή στην κινητοποίηση μιας γενικότερης κοινωνικής συμμετοχής».

«Οι πραγματικοί αναρχικοί είναι οι δημοσιογράφοι»

Μετά το τέλος της πορείας του Σαββάτου, αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του γενικού γραμματέα του δήμου της Ρώμης, Εντζο Φόσκι.

Ο Φόσκι, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του δημάρχου, Ινιάτζιο Μαρίνο, έγραψε στο Twitter ότι τα πραγματικά μέλη του black bloc δεν είναι άλλοι από τους δημοσιογράφους.

«Οι δημοσιογράφοι είναι οι πραγματικοί black bloc, που μπήκαν στην πορεία και απογοητεύτηκαν που δεν κύλησε αίμα», έγραψε ο Φόσκι προκαλώντας αντιδράσεις από εκπροσώπους του ιταλικού Τύπου, ακόμα και από χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Έπειτα από το σχόλιό του, επιχείρησε να δώσει μία διαφορετική ερμηνεία στα λεγόμενά του, υποστηρίζοντας ότι σέβεται τους καλούς δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους αντιμετωπίζοντας σοβαρούς κινδύνους. «Βλέποντας, όμως, τη μανία κάποιων ανταποκριτών, οι οποίοι περιέγραφαν γεγονότα χαμηλής σημασίας σαν να επρόκειτο για εμπόλεμη ζώνη, μου έμεινε μία πικρία στο στόμα, αναλογιζόμενος όσους ήρωες έχασαν τη ζωή τους για το επάγγελμά τους».

Ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο, πάντως αντέδρασε έντονα με τις δηλώσεις Φόσκι, λέγοντας: «Όταν οι δημοσιογράφοι δεν μας βολεύουν γίνονται αμέσως αναρχικοί. Συγχαρητήρια στον Εντζο Φόσκι».

Παρόλα αυτά ο νυν δήμαρχος, Ινιάτζιο Μαρίνο, δεν προχώρησε σε καμία δήλωση σχετικά με το σχόλιο του συνεργάτη του.

Χοροί, τραγούδια και…πίτσες

Χορεύοντας, τραγουδώντας, τρώγοντας πίτσες και πίνοντας μπίρες πέρασαν τη νύχτα οι συγκεντρωμένοι στην Πόρτα Πία. Κάποιοι άλλοι έπαιζαν μπόνγκο, άλλοι έπαιζαν ποδόσφαιρο μέσα στη μέση του δρόμου, ενώ μερικοί κοιμόντουσαν σε υπνόσακους.

Με πανό που έγραφαν «Ας ξαναπάρουμε την πόλη», «Στοπ στις εξώσεις», «Όχι στη λιτότητα»…διακόσμησαν την πλατεία και ετοιμάστηκαν για τη σημερινή ημέρα, αλλά και για τις επόμενες, καθώς ανακοινώνουν πως θα παραμείνουν στις σκηνές τους μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη.

Απουσία κομματικού…χρώματος

Θυμωμένοι, εξοργισμένοι, αγανακτισμένοι, αλλά όχι χρωματισμένοι κομματικά… Αυτό έδειξε η χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση, από την οποία έλειπαν σημαίες παρατάξεων.

Ίσως, για πρώτη φορά, ανάμεσα στους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, δεν εντοπίστηκε ούτε μία σημαία του Κομουνιστικού Κόμματος, του Κόμματος Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας. Ούτε λόγος φυσικά για σημαίες του Δημοκρατικού Κόμματος, με μόνη εξαίρεση τις σημαίες της συνδικαλιστικής ένωσης της Cobas. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...