Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Τέλος εποχής για τον Γιούνκερ στην πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου

Τρικομματική θα είναι και πάλι η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, μόνο που αυτή τη φορά θα απουσιάζει το κόμμα που παραδοσιακά «τροφοδοτεί» το Μεγάλο Δουκάτο με πρωθυπουργούς. 

Το κεντροδεξιό CSV του Γιούνκερ μπορεί να ήρθε πρώτο, όμως οι υπόλοιποι αποφάσισαν να συνεργαστούν και να αφήσουν τον βετεράνο πολιτικό στην Αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του Γιούνκερ έλαβε το 33,7% των ψήφων και 23 έδρες, οι σοσιαλδημοκράτες του LSAP 20,2% και 13 έδρες, όσες και το Φιλελεύθερο Κόμμα (DP). Επίσης, 6 έδρες εξασφάλισαν οι Πράσινοι.

Τα τρία αυτά κόμματα αποφάσισαν να συνεργαστούν και όπως έγινε ήδη γνωστό βρέθηκε κοινός πολιτικός και προγραμματικός στόχος. Η κυβέρνηση δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν το Δεκέμβριο.

Αυτό που φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί είναι ποιος θα διαδεχθεί τον Γιούνκερ στην πρωθυπουργία. Πρόκειται για τον επικεφαλής των Φιλελεύθερων Ξαβιέ Μπέτελ, ο οποίος το 2011 σε ηλικία 38 ετών εξελέγη δήμαρχος της πόλης του Λουξεμβούργου.

Το κόμμα πέτυχε την καλύτερη επίδοση στις εκλογές και παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να δοθεί προβάδισμα στον ηγέτη των σοσιαλδημοκρατών Ετιέν Σνάιντερ, τελικά επελέγη ο Μπέτελ.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που οι φιλελεύθεροι είδαν στέλεχός τους να γίνεται πρωθυπουργός
του Μεγάλου Δουκάτου ήταν το 1974 με τον Γκαστόν Τορν (1928-2007), ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...