Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

El Pais: Οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες προμήθευαν με δεδομένα την NSA

Οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες «μεταβίβαζαν τακτικά μεγάλες ποσότητες προσωπικών μεταδεδομένων», όπως τηλεφωνικούς αριθμούς, στις αμερικανικές υπηρεσίες, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα El Pais, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια συνήθη πρακτική σε σχεδόν όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών της Ισπανίας (CNI), όπως ουσιαστικά και οι κυριότερες ευρωπαϊκές κατασκοπευτικές υπηρεσίες, μεταβιβάζει τακτικά μεγάλες ποσότητες προσωπικών μεταδεδομένων στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA)», προκειμένου η τελευταία να τα αναλύσει, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση αυτής της συνεργασίας.

Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων «οι τηλεφωνικοί αριθμοί καλουμένων και καλούντων, η ώρα και η διάρκεια των τηλεφωνημάτων και η τοποθεσία όπου βρίσκονται οι συνομιλητές», διευκρινίζει η El Pais, τονίζοντας ότι η πρακτική αυτή αφορά εκατομμύρια δεδομένα.

Την Τετάρτη η ισπανική εφημερίδα El Mundo, επικαλούμενη νέα έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην αναλυτής της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, έγραφε ότι οι ισπανικές υπηρεσίες «διευκόλυναν τη μαζική κατασκοπεία των ΗΠΑ στην Ισπανία».

Σε προηγούμενο δημοσίευμά της η ίδια εφημερίδα παρουσίασε ένα έγγραφο του Σνόουντεν, σύμφωνα με το οποίο η NSA υπέκλεψε περισσότερα από 60 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις στη χώρα, από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2013.

Ο διευθυντής του CNI, Φέλιξ Σανθ Ρολδάν θα καταθέσει την επόμενη Τετάρτη στην Επιτροπή Κρατικών Απορρήτων του Κογκρέσου για το θέμα αυτό, όπως δήλωσε ο ίδιος.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...