Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Λαοθάλασσα κατά της λιτότητας στην Ιταλία


Δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Ρώμης διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές λιτότητας, ζητώντας περισσότερα δικαιώματα για πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και κατά της δημιουργίας μιας υψηλής ταχύτητας σιδηροδρομικής γραμμής η οποία θα συνδέει το Τορίνο με τη Λυών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών περίπου 70.000 πολίτες έδωσαν το "παρών" στη σημερινή κινητοποίηση, μεταξύ των οποίων πολλοί μετανάστες.

Μέχρι αυτή την ώρα η διαδήλωση εξελίσσεται ειρηνικά ωστόσο τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι η πιο «κρίσιμη φάση» ταυτίζεται με το πέρασμα της πορείας έξω από το ιταλικό υπουργείο οικονομικών και την Τράπεζα της Ιταλίας. Συνολικά, έχουν κινητοποιηθεί πάνω από πέντε χιλιάδες αστυνομικοί και τα μέτρα φύλαξης είναι ιδιαίτερα αυξημένα έξω όπως το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, την Γερουσία και την βουλή της Ρώμης.

Μετά την απέλαση πέντε Γάλλων, χθες, η διεύθυνση της αστυνομίας της Ρώμης έκανε γνωστό ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίσθηκαν άλλα εννέα άτομα που έφεραν σε σακίδια ξύλινα και σιδερένια δοκάρια και τους απαγορεύθηκε η συμμετοχή στην διαδήλωση που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Δεν είμαστε βίαιοι, θέλουμε απλώς να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Κάποιοι θέλουν να μας παρουσιάσουν ως ταραξίες » δηλώνουν, στο μεταξύ, μέλη του κινήματος No Tav, που προσπαθούν να αποτρέψουν την δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας η οποία θα πρέπει να συνδέει το Τορίνο με τη γαλλική πόλη της Λυών.

Πολλά καταστήματα του κέντρου της Ρώμης, σήμερα το απόγευμα, αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά, με κατεβασμένα τα ρολά.

Οι διαδηλωτές αποφάσισαν, σε περίπτωση προβληματικής λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων τους, να προσπαθήσουν να επικοινωνούν μέσω διαδικτύου, εκμεταλλευόμενοι τα δίκτυα ελεύθερης πρόσβασης στο ίντερνετ, ώστε να συντονιστούν καλύτερα για να απομονώσουν τυχόν «μπλακ μπλόκ» που μπορεί να επιχειρήσουν να παρεισφρήσουν στην πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...