Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ιράν: Μετατρέπουν το εμπλουτισμένο ουράνιο σε καύσιμα

Ο Χοσεΐν Ναγκάβι Χοσεϊνί, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εθνικής ασφάλειας στο Ιράν, δήλωσε ότι η Τεχεράνη, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα της Δύσης, σταμάτησε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου

Ο Χοσεΐν Ναγκάβι Χοσεϊνί, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εθνικής ασφάλειας στο Ιράν, δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι η Τεχεράνη, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα της Δύσης, σταμάτησε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου.

Σύμφωνα με τον Ιρανό αξιωματούχο, οι ήδη υπάρχουσες ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου θα χρησιμοποιηθούν για παραγωγή καυσίμων αντιδραστήρων.

Η Δύση ανησυχεί και βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, επειδή, αν ο εμπλουτισμός του ουρανίου φθάσει σε ποσοστό 90%, η Τεχεράνη θα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Οι πληροφορίες που έχουν οι Δυτικοί είναι ότι το Ιράν κατέχει αρκετούς τόνους ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 20%.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, προκαλεί έκπληξη η δήλωση του Ιρανού αξιωματούχου, επειδή πιστεύεται ότι η Τεχεράνη θα ήθελε να χρησιμοποιήσει το εμπλουτισμένο ουράνιο και τη μείωση της παραγωγής του σαν "άσο στο μανίκι", στις συνομιλίες που θα έχει στη Γενεύη, στις 7 και 8 Νοεμβρίου, με τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και τη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...