Την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ αναμένουν Λονδίνο και Ουάσιγκτον που κάνουν πίσω από τα σχέδια για άμεσο χτύπημα εναντίον της Συρίας - Ο Κάμερον δήλωσε ότι είναι αδιανόητη μια στρατιωτική επέμβαση χωρίς συμφωνία της διεθνούς κοινότητας - Πιθανή επέμβαση θα ενισχύσει την Αλ Κάιντα, λέει ο πρόεδρος της συριακής Βουλής, ενώ ο Άσαντ δηλώνει ότι θα βγει «νικητής»
Δεν προτείνω πόλεμο με την Συρία, δήλωσε πριν λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υπογραμμίζοντας ότι στόχος μιας πιθανής επέμβασης στη Συρία δεν θα είναι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ αλλά να περιορίσει τις δυνατότητες του καθεστώτος της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
Μετά την δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ ότι ακόμη δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις για το θέμα της Συρίας και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι θα περιμένει την τελική έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ποιος ευθύνεται για την εκατόμβη νεκρών στη Δαμασκό έπειτα από την πιθανολογούμενη επίθεση της 21ης Αυγούστου με νευροπαραλυτικό αέριο.
Επί της ουσίας, η διεθνής κοινότητα φαίνεται να κάνει ορισμένα βήματα πίσω και να αναστέλει -τουλάχιστον για λίγα 24ωρα μέχρι να δοθεί η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ- τα σχέδια για άμεση επίθεση εναντίον στρατηγικών στόχων του συριακού καθεστώτος.
Το πρωί της Πέμπτης η βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών δημοσιοποίησε την εκτίμησή της ότι «δεν είναι δυνατό για την αντιπολίτευση (σσ αναφέρεται στους Σύρους αντικαθεστωτικούς) να φέρει εις πέρας μια επίθεση τέτοιας κλίμακας».
«Ο Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών 14 φορές από το 2012»
Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία ο Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε 14 περιπτώσεις από το 2012.
Σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο επικεφαλής της Επιτροπής, Τζον Ντέι, γράφει ότι η εκτίμησή του από τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό.
Η βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών επιχειρηματολογεί ότι έφτασε στην εκτίμηση αυτή «με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας έπειτα από μια εξαντλητική έρευνα».
«Πιστεύουμε ότι υπήρξαν και άλλες επιθέσεις με χημικά, αν και δεν έχουμε τον ίδιο βαθμό εμπιστοσύνης στα αποδεικτικά στοιχεία. Είναι σαφής, πάντως, η τάση του καθεστώτος Άσαντ να κάνει χρήση χημικών», προσθέτει η βρετανική Υπηρεσία.
Όπως υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν υπάρχει σχετικό και ρητό ψήφισμα από το Συμβουλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα ήταν νόμιμη.
«Η νομική βάση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία θα είναι η ανθρωπιστική επέμβαση. Στόχος είναι η ανακούφιση των πολιτών με την αποτροπή ή τη διακοπή της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων», λέει επίσημη ανακοίνωση.
Ωστόσο, ήδη εμφανίζονται ρήγματα μεταξύ των βρετανικών κομμάτων που διαφωνούν αν η χρήση βίας εναντίον του καθεστώτος Άσαντ είναι δικαιολογημένη. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, δήλωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει το σχέδιο της κυβέρνησης Κάμερον. Σημειώνεται πως από τις 16:30 (ώρα Ελλάδος) στο βρετανικό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για την πιθανή επέμβαση της Βρετανίας στη Συρία, ενώ στις δώδεκα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί επίσημη ψηφοφορία.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, επιπλέον δήλωσε πως η κυβέρνηση Κάμερον πρέπει να παρουσιάσει τους στόχους και τις συνέπειες μίας επέμβασης στη Συρία, ενώ διεμήνυσε πως δεν πρόκειται η Μεγάλη Βρετανία να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τόνισε δε πως τα αποδεικτικά στοιχεία (σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων) πρέπει να προηγηθούν της απόφασης και όχι η απόφαση των στοιχείων.
Την ίδια ώρα πρότεινε να απορριφθεί το ψήφισμα της κυβέρνησης και να υποστηρίξουν την τροπολογία των Εργατικών, η οποία ζητά πρωτίστως στοιχεία για χρήση χημικών από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, τα στοιχεία ότι πίσω από τη χρήση χημικών βρίσκεται το καθεστώς Ασαντ, την έγκριση του ΟΗΕ, τη δέσμευση πως η στρατιωτική επέμβαση θα πραγματοποιηθεί για την προστασία του συριακού λαού σε μία ανθρωπιστική βάση, την πλήρη ενημέρωση του σώματος για τις επιπτώσεις μίας πιθανής επέμβασης και τη διαβεβαίωση πως η επέμβαση αφορά αποκλειστικά στην προσπάθεια αποτροπής χρήσης χημικών όπλων και δεν επιβάλει κάποια ευρύτερη επίθεση στην Συρία.
Κυβέρνηση Συρίας: Μην ανοίξετε το ασκό του Αιόλου
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Συρίας, προειδοποιεί πως μια επέμβαση θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα ενισχύσει την Αλ Κάιντα. Σε μια ανοικτή επιστολή προς τους Βρετανούς βουλευτές ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Συρίας, κάνοντας αναφορά στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, είπε: «Αν μας βομβαρδίσετε, δεν θα αιμορραγήσουμε»;
Η κυβέρνηση της Συρίας έστειλε επίσης μια προειδοποίηση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκρίνοντας την τρέχουσα κατάσταση με τον πόλεμο κατά του Ιράκ πριν από μια δεκαετία.
«Θυμηθείτε τις χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ακρωτηριάστηκαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, για να μην αναφέρουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες των ιρακινών νεκρών, τόσο στον πόλεμο και το συνεχιζόμενη χάος», διαβάζει κανείς στην επιστολή.
Άσαντ: Είμαστε έτοιμοι, θα βγούμε νικητές
Παράλληλα, παρόλο που ο Ομπάμα δηλώνει «αναποφάσιστος», ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με την εφημερίδα αλ-Ακμπάρ του Λιβάνου, θέλοντας να τονώσει το ηθικό του στρατού και των οπαδών του, είπε ότι η χώρα του θα βγει «νικήτρια» από μια αναμέτρηση με τις ΗΠΑ.
Μιλώντας ενώπιον Σύρων αξιωματούχων ο πρόεδρος της χώρας ανέφερε ότι «από την έναρξη της κρίσης, εσείς το ξέρετε, περιμένουμε τη στιγμή που ο πραγματικός μας εχθρός θα αποκαλυφθεί. Γνωρίζω ότι το ηθικό σας είναι υψηλό και ότι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε επίθεση και να προασπίσετε την πατρίδα. Είναι μια ιστορική αναμέτρηση από την οποία θα βγούμε νικητές».
Αναποφάσιστος ο Ομπάμα
Θυμίζουμε πως νωρίτερα, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση (PBS) ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν έχω πάρει ακόμα απόφαση για τον τρόπο που οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν» στη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.
Επανέλαβε, όμως, ότι οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες πως η κυβέρνηση της Συρίας προχώρησε σε επίθεση με χημικά όπλα κατά πολιτών και επεσήμανε πως δεν πιστεύει πως οι αντάρτες χρησιμοποίησαν στις επιθέσεις τους χημικά όπλα.
«Ο στόχος μιας περιορισμένης δράσης είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας: «Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια».
Τέλος, τόνισε πως «ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει πιθανή στρατιωτική απάντηση», ενώ υποστήριξε πως χρειάζεται διεθνής υποστήριξη για κάτι τέτοιο.
Την ίδια ώρα πάντως οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύουν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή. Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης από το Πεντάγωνο, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Stout “εισήλθε στην Μεσόγειο και κατευθύνεται πάσει δυνάμει ανατολικά” για να συναντηθεί με το έτερο αντιτορπιλικό USS Mahan που ήδη περιπολεί στα διεθνή ύδατα κοντά στη Συρία...
Επέμβαση στη Συρία θα ενισχύσει την Αλ Κάιντα, προειδοποιεί Γερμανός ειδικός
Ο ειδικός σε ζητήματα συριακής πολιτικής Γκούντερ Μέγιερ σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle, υποστηρίζει πως μια στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία θα ενισχύσει τις θέσεις της αλ-Κάιντα στην χώρα αυτή, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.
Yποστηρίζει ακόμα, πως «αμερικανική στρατιωτική επέμβαση δεν είναι πιθανή προς το παρόν, και αυτό είναι φανερό από τις προσεκτικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου».
Επίσης είπε «πως ακόμη κι αν γίνει επίθεση τώρα, δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου και οπωσδήποτε δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις, όπως στο Ιράκ».
Ο Γερμανός ειδικός, είπε ακόμα πως πιθανότερη λύση φαίνεται η χρήση πυραύλων, επειδή «κάτι παρόμοιο δεν απαιτεί έγκριση από τον ΟΗΕ. Ωστόσο, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα είναι αντίθετες».
“Προειδοποιεί” η Τεχεράνη
Την ίδια ώρα ο Στρατηγός Hassan Firouzabadi, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ιράν, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που θα έχει για τη Δύση και κυρίως για το Ισραήλ η ανάληωη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας. Μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Στρατηγός δηλώνει πως μια επίθεση εναντίον της Συρίας θα έθετε τους “Σιωνιστές στο στόχαστρο” , ενώ τονίζει πως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες εάν οι στρατιώτες τους “βάλουν πόδι” στην ευρύτερη περιοχή.
Οι προβλέψεις του αρχηγού των αντικαθεστωτικών δυνάμεων
Αλλά και οι προβλέψεις του Στρατηγού Abdelaziz Shallan, του πρώην υψηλότερου βαθμοφόρου των πιστών στον Άσαντ στρατιωτικών δυνάμεων, ο οποίος όμως αυτομόλησε στην πλευρά των αντικαθεστωτικών και πλέον είναι ο ιθύνων νους του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού της Συρίας (Free Syrian Army), κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι και πάντως ηχούν ως προειδοποίηση για τα σχέδια των δυτικών στρατιωτικών! Ο Στρατηγός Shallan, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, εκτιμά πως για να είναι αποτελεσματικό ένα διεθνές χτύπημα κατά του καθεστώτος Άσαντ, θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα 24ωρα συνεχών βομβαρδισμών σε επιλεγμένους στόχους και όχι 2 ή 3 ημέρες, όπως διαβεβαιώνουν οι δυτικοί Στρατηγοί τις ηγεσίες των χωρών τους.
Μέρκελ και Ολάντ: Συμφώνησαν για αντίδραση στην επίθεση της 21ης Αυγούστου
Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συμφώνησαν σε ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και η οποία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.
Οι δύο ηγέτες «ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η αποστολή έρευνας του ΟΗΕ και ότι θα υποβληθεί άμεσα μια έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε αυτό να μπορέσει να αναλάβει τις ευθύνες του όσον αφορά αυτό το ειδεχθές έγκλημα», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε η καγκελαρία.
Δεν προτείνω πόλεμο με την Συρία, δήλωσε πριν λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υπογραμμίζοντας ότι στόχος μιας πιθανής επέμβασης στη Συρία δεν θα είναι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ αλλά να περιορίσει τις δυνατότητες του καθεστώτος της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
Μετά την δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ ότι ακόμη δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις για το θέμα της Συρίας και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι θα περιμένει την τελική έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ποιος ευθύνεται για την εκατόμβη νεκρών στη Δαμασκό έπειτα από την πιθανολογούμενη επίθεση της 21ης Αυγούστου με νευροπαραλυτικό αέριο.
Επί της ουσίας, η διεθνής κοινότητα φαίνεται να κάνει ορισμένα βήματα πίσω και να αναστέλει -τουλάχιστον για λίγα 24ωρα μέχρι να δοθεί η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ- τα σχέδια για άμεση επίθεση εναντίον στρατηγικών στόχων του συριακού καθεστώτος.
Το πρωί της Πέμπτης η βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών δημοσιοποίησε την εκτίμησή της ότι «δεν είναι δυνατό για την αντιπολίτευση (σσ αναφέρεται στους Σύρους αντικαθεστωτικούς) να φέρει εις πέρας μια επίθεση τέτοιας κλίμακας».
«Ο Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών 14 φορές από το 2012»
Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία ο Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε 14 περιπτώσεις από το 2012.
Σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο επικεφαλής της Επιτροπής, Τζον Ντέι, γράφει ότι η εκτίμησή του από τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό.
Η βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών επιχειρηματολογεί ότι έφτασε στην εκτίμηση αυτή «με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας έπειτα από μια εξαντλητική έρευνα».
«Πιστεύουμε ότι υπήρξαν και άλλες επιθέσεις με χημικά, αν και δεν έχουμε τον ίδιο βαθμό εμπιστοσύνης στα αποδεικτικά στοιχεία. Είναι σαφής, πάντως, η τάση του καθεστώτος Άσαντ να κάνει χρήση χημικών», προσθέτει η βρετανική Υπηρεσία.
Όπως υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν υπάρχει σχετικό και ρητό ψήφισμα από το Συμβουλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα ήταν νόμιμη.
«Η νομική βάση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία θα είναι η ανθρωπιστική επέμβαση. Στόχος είναι η ανακούφιση των πολιτών με την αποτροπή ή τη διακοπή της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων», λέει επίσημη ανακοίνωση.
Ωστόσο, ήδη εμφανίζονται ρήγματα μεταξύ των βρετανικών κομμάτων που διαφωνούν αν η χρήση βίας εναντίον του καθεστώτος Άσαντ είναι δικαιολογημένη. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, δήλωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει το σχέδιο της κυβέρνησης Κάμερον. Σημειώνεται πως από τις 16:30 (ώρα Ελλάδος) στο βρετανικό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για την πιθανή επέμβαση της Βρετανίας στη Συρία, ενώ στις δώδεκα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί επίσημη ψηφοφορία.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, επιπλέον δήλωσε πως η κυβέρνηση Κάμερον πρέπει να παρουσιάσει τους στόχους και τις συνέπειες μίας επέμβασης στη Συρία, ενώ διεμήνυσε πως δεν πρόκειται η Μεγάλη Βρετανία να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τόνισε δε πως τα αποδεικτικά στοιχεία (σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων) πρέπει να προηγηθούν της απόφασης και όχι η απόφαση των στοιχείων.
Την ίδια ώρα πρότεινε να απορριφθεί το ψήφισμα της κυβέρνησης και να υποστηρίξουν την τροπολογία των Εργατικών, η οποία ζητά πρωτίστως στοιχεία για χρήση χημικών από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, τα στοιχεία ότι πίσω από τη χρήση χημικών βρίσκεται το καθεστώς Ασαντ, την έγκριση του ΟΗΕ, τη δέσμευση πως η στρατιωτική επέμβαση θα πραγματοποιηθεί για την προστασία του συριακού λαού σε μία ανθρωπιστική βάση, την πλήρη ενημέρωση του σώματος για τις επιπτώσεις μίας πιθανής επέμβασης και τη διαβεβαίωση πως η επέμβαση αφορά αποκλειστικά στην προσπάθεια αποτροπής χρήσης χημικών όπλων και δεν επιβάλει κάποια ευρύτερη επίθεση στην Συρία.
Κυβέρνηση Συρίας: Μην ανοίξετε το ασκό του Αιόλου
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Συρίας, προειδοποιεί πως μια επέμβαση θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα ενισχύσει την Αλ Κάιντα. Σε μια ανοικτή επιστολή προς τους Βρετανούς βουλευτές ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Συρίας, κάνοντας αναφορά στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, είπε: «Αν μας βομβαρδίσετε, δεν θα αιμορραγήσουμε»;
Η κυβέρνηση της Συρίας έστειλε επίσης μια προειδοποίηση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκρίνοντας την τρέχουσα κατάσταση με τον πόλεμο κατά του Ιράκ πριν από μια δεκαετία.
«Θυμηθείτε τις χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ακρωτηριάστηκαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, για να μην αναφέρουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες των ιρακινών νεκρών, τόσο στον πόλεμο και το συνεχιζόμενη χάος», διαβάζει κανείς στην επιστολή.
Άσαντ: Είμαστε έτοιμοι, θα βγούμε νικητές
Παράλληλα, παρόλο που ο Ομπάμα δηλώνει «αναποφάσιστος», ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με την εφημερίδα αλ-Ακμπάρ του Λιβάνου, θέλοντας να τονώσει το ηθικό του στρατού και των οπαδών του, είπε ότι η χώρα του θα βγει «νικήτρια» από μια αναμέτρηση με τις ΗΠΑ.
Μιλώντας ενώπιον Σύρων αξιωματούχων ο πρόεδρος της χώρας ανέφερε ότι «από την έναρξη της κρίσης, εσείς το ξέρετε, περιμένουμε τη στιγμή που ο πραγματικός μας εχθρός θα αποκαλυφθεί. Γνωρίζω ότι το ηθικό σας είναι υψηλό και ότι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε επίθεση και να προασπίσετε την πατρίδα. Είναι μια ιστορική αναμέτρηση από την οποία θα βγούμε νικητές».
Αναποφάσιστος ο Ομπάμα
Θυμίζουμε πως νωρίτερα, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση (PBS) ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν έχω πάρει ακόμα απόφαση για τον τρόπο που οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν» στη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.
Επανέλαβε, όμως, ότι οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες πως η κυβέρνηση της Συρίας προχώρησε σε επίθεση με χημικά όπλα κατά πολιτών και επεσήμανε πως δεν πιστεύει πως οι αντάρτες χρησιμοποίησαν στις επιθέσεις τους χημικά όπλα.
«Ο στόχος μιας περιορισμένης δράσης είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας: «Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια».
Τέλος, τόνισε πως «ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει πιθανή στρατιωτική απάντηση», ενώ υποστήριξε πως χρειάζεται διεθνής υποστήριξη για κάτι τέτοιο.
Την ίδια ώρα πάντως οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύουν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή. Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης από το Πεντάγωνο, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Stout “εισήλθε στην Μεσόγειο και κατευθύνεται πάσει δυνάμει ανατολικά” για να συναντηθεί με το έτερο αντιτορπιλικό USS Mahan που ήδη περιπολεί στα διεθνή ύδατα κοντά στη Συρία...
Επέμβαση στη Συρία θα ενισχύσει την Αλ Κάιντα, προειδοποιεί Γερμανός ειδικός
Ο ειδικός σε ζητήματα συριακής πολιτικής Γκούντερ Μέγιερ σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle, υποστηρίζει πως μια στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία θα ενισχύσει τις θέσεις της αλ-Κάιντα στην χώρα αυτή, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.
Yποστηρίζει ακόμα, πως «αμερικανική στρατιωτική επέμβαση δεν είναι πιθανή προς το παρόν, και αυτό είναι φανερό από τις προσεκτικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου».
Επίσης είπε «πως ακόμη κι αν γίνει επίθεση τώρα, δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου και οπωσδήποτε δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις, όπως στο Ιράκ».
Ο Γερμανός ειδικός, είπε ακόμα πως πιθανότερη λύση φαίνεται η χρήση πυραύλων, επειδή «κάτι παρόμοιο δεν απαιτεί έγκριση από τον ΟΗΕ. Ωστόσο, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα είναι αντίθετες».
“Προειδοποιεί” η Τεχεράνη
Την ίδια ώρα ο Στρατηγός Hassan Firouzabadi, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ιράν, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που θα έχει για τη Δύση και κυρίως για το Ισραήλ η ανάληωη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας. Μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Στρατηγός δηλώνει πως μια επίθεση εναντίον της Συρίας θα έθετε τους “Σιωνιστές στο στόχαστρο” , ενώ τονίζει πως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες εάν οι στρατιώτες τους “βάλουν πόδι” στην ευρύτερη περιοχή.
Οι προβλέψεις του αρχηγού των αντικαθεστωτικών δυνάμεων
Αλλά και οι προβλέψεις του Στρατηγού Abdelaziz Shallan, του πρώην υψηλότερου βαθμοφόρου των πιστών στον Άσαντ στρατιωτικών δυνάμεων, ο οποίος όμως αυτομόλησε στην πλευρά των αντικαθεστωτικών και πλέον είναι ο ιθύνων νους του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού της Συρίας (Free Syrian Army), κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι και πάντως ηχούν ως προειδοποίηση για τα σχέδια των δυτικών στρατιωτικών! Ο Στρατηγός Shallan, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, εκτιμά πως για να είναι αποτελεσματικό ένα διεθνές χτύπημα κατά του καθεστώτος Άσαντ, θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα 24ωρα συνεχών βομβαρδισμών σε επιλεγμένους στόχους και όχι 2 ή 3 ημέρες, όπως διαβεβαιώνουν οι δυτικοί Στρατηγοί τις ηγεσίες των χωρών τους.
Μέρκελ και Ολάντ: Συμφώνησαν για αντίδραση στην επίθεση της 21ης Αυγούστου
Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συμφώνησαν σε ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και η οποία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.
Οι δύο ηγέτες «ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η αποστολή έρευνας του ΟΗΕ και ότι θα υποβληθεί άμεσα μια έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε αυτό να μπορέσει να αναλάβει τις ευθύνες του όσον αφορά αυτό το ειδεχθές έγκλημα», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε η καγκελαρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.