Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ο Μπερλουσκόνι έχασε 150 εκ. ευρώ μέσα σε τέσσερις ώρες!

Η πολιτική κρίση ρίχνει δραματικά τις μετοχές του Καβαλιέρε


Ο κίνδυνος μίας ενδεχόμενης πτώσης της ιταλικής κυβέρνησης δε μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την οικονομία και ειδικά τις μετοχές του πρωταγωνιστή της πολιτικής κρίσης, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Καβαλιέρε, λοιπόν, είδε την αξία των μετοχών του κολοσσού Fininvest να πέφτει κατά 6,2%, με αποτέλεσμα ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός να σημειώσει απώλεια της τάξης των 150 εκ. ευρώ μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες. Συγκεκριμένα ο όμιλος Mediaset σημείωσε πτώση 7%, ενώ η Mediolanum 3%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν και διεξήχθησαν οι εκλογές η αξία των μετοχών του Μπερλουσκόνι στο Χρηματιστήριο σημείωσαν άνοδο της τάξης του 80% προσφέροντας στον Καβαλιέρε κέρδη ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Επομένως, η κρίση που επικρατεί στην ιταλική πολιτική σκηνή από τις απειλές του ότι η αποπομπή του από τη Γερουσία μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης Λέτα, επιδρά πολύ αρνητικά στην οικονομική πορεία του κολοσσού του.

Ίσως για αυτό το λόγο σήμερα να έριξε λίγο τους τόνους καλώντας τα μέλη του κόμματός του και τους άσπονδους φίλους του να σταματήσουν για ένα χρονικό διάστημα να κάνουν δηλώσεις στην προσπάθεια να υποστηρίξουν τον επικεφαλής του Λαού της Ελευθερίας.

Υπέρ της αποπομπής Μπερλουσκόνι ο επικεφαλής του o Επιφάνι
Την ίδια ώρα την διαβεβαίωση ότι το κόμμα του πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της αποπομπής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την γερουσία έδωσε σήμερα, με νέες δηλώσεις του, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Γκουλιέλμο Επιφάνι.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα θα σεβαστεί τον νόμο. Είναι σαφές ότι θα ψηφίσουμε υπέρ της αποπομπής του Μπερλουσκόνι και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαφοροποίηση στο εσωτερικό του κόμματος», τόνισε ο Επιφάνι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών, «η απόφαση αυτή πηγάζει από τον σεβασμό στην αρχή της νομιμότητας και δεν σχετίζεται με την επιθυμία να επιτευχθεί η εξόντωση ενός πολιτικού αντιπάλου διά της δικαστικής οδού».

Η διαφαινόμενη νέα κυβερνητική κρίση είχε αρνητικές συνέπειες στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, στο οποίο χαρακτηριστικά η μετοχή του τηλεοπτικού ομίλου Μediaset του Μπερλουσκόνι υφίστατο απώλειες της τάξης του 6%.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι μετοχές που κατέχει η οικογένεια Μπερλουσκόνι μέσα σε τέσσερις ώρες έχασαν 150 εκατομμύρια ευρώ από την συνολική τους αξία.
Η διαφορά απόδοσης των 10ετών ομολόγων του ιταλικού και γερμανικού δημοσίου άγγιξε τις 250 μονάδες βάσης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Επιχειρήσεων Unimpresa Πάολο Λογκομπάρντι σε έκκλησή του προς την ιταλική κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ζήτησε αυτές «να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης, καθώς η πολιτική σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας για τις χρηματαγορές και μια τυχόν κυβερνητική κρίση θα είχε συνέπεια για την Ιταλία την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού» του κράτους από τις διεθνείς αγορές.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...