Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Άσαντ: Θα αποτύχουν οι ΗΠΑ αν «χτυπήσουν» τη Συρία

O σύρος πρόεδρος υποστήριξε τέλος πως πίσω από τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων κρύβονται πολιτικά κίνητρα


 Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ χαρακτήρισε "παράλογους" και πολιτικά υποκινούμενους τους ισχυρισμούς της Δύσης για επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς του και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι τα σχέδιά τους για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι καταδικασμένα σε "αποτυχία".

"Οι δηλώσεις πολιτικών ανδρών στις ΗΠΑ και στη Δύση, αποτελούν προσβολή της κοινής λογικής. Οι ΗΠΑ θα υποστούν μια αποτυχία, όπως σε όλους τους προηγούμενους πολέμους, αρχής γενομένης από το Βιετνάμ, εάν αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία", τονίζει ο 'Ασαντ σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη ρωσική εφημερίδα Izvestia.

"Η Αμερική πραγματοποίησε πολλούς πολέμους και ποτέ δεν πέτυχε τους στόχους για τους οποίους κήρυξε τους πολέμους αυτούς", πρόσθεσε ο σύρος πρόεδρος.

"Δεν κατάφερε να πείσει τους λαούς για το δίκαιο χαρακτήρα των πολέμων αυτών ούτε να επιβάλει την ιδεολογία της στις χώρες αυτές", τόνισε ο 'Ασαντ.

Ο σύρος πρόεδρος κατηγόρησε "ορισμένους δυτικούς ηγέτες" ότι δε γνωρίζουν την ιστορία και ότι δεν έχουν πάρει μαθήματα από αυτήν.

"Πήραν μαθήματα από τα τελευταία 50 χρόνια; Θα έπρεπε να μελετήσουν τα έγγραφα των προκατόχων τους, οι οποίοι έχασαν όλους τους πολέμους, αρχής γενομένης από το Βιετνάμ, ως τις μέρες μας", τόνισε αναφερόμενος στην αμερικανική κυβέρνηση.

"Δεν έχουν καταλάβει ότι όλοι αυτοί οι πόλεμοι δεν έφεραν τίποτα άλλο από καταστροφή και αστάθεια στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του κόσμου", συνέχισε ο σύρος πρόεδρος.

Ο 'Ασαντ, ο οποίος υποστηρίζει ότι μάχεται "κατά των τρομοκρατών" στη Συρία, προειδοποίησε τη Δύση ότι "η τρομοκρατία δεν είναι ένα χαρτί που το παίζεις μια φορά και μετά το ξεχνάς".

"Δεν μπορεί να είναι κανείς υπέρ της τρομοκρατίας στη Συρία και κατά της τρομοκρατίας στο Μάλι. Δεν μπορεί να υποστηρίζει κανείς την τρομοκρατία στην Τσετσενία και να την πολεμάει στο Αφγανιστάν", υπογράμμισε.

"Κανένας δε θα καταφέρει να μετατρέψει τη Συρία σε μαριονέτα της Δύσης", τόνισε.

Ο σύρος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι συριακές δυνάμεις ήσαν κοντά στον τόπο που οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων την περασμένη εβδομάδα.

"Θα έκανε χρήση χημικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής μια χώρα σε μια περιοχή που είναι συγκεντρωμένες οι δυνάμεις της; Αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την κοινή λογική", επεσήμανε ο 'Ασαντ.

Σε ερώτηση σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στη Συρία, ο σύρος πρόεδρος δήλωσε: "Θέλω να πω ότι όλα τα συμβόλαια που έχουμε συνάψει με τη Ρωσία έχουν τηρηθεί".

Ο σύρος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες και δεν είπε εάν η Δαμασκός έχει παραλάβει τα σύγχρονα S-300 πυραυλικά αμυντικά συστήματα από τη Ρωσία, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά την αμυντική ικανότητά της.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...