Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Διογκώνεται το κύμα απεργιών στη Νότια Αφρική

Η κυβέρνηση ωστόσο καλεί να υπάρξει «ψυχραιμία»


Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κάλεσε σήμερα τους εργαζόμενους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να αποφύγουν επεισόδια βίας, εν μέσω ενός κύματος απεργιακών κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ιδίως στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών και των δημοσίων έργων, αλλά και στον τομέα των μεταλλείων και των ορυχείων.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι "ένας αριθμός απεργιών γίνεται αυτήν την στιγμή στη χώρα" και "καλεί τους απεργούς να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην απεργία με μη-βίαιο τρόπο", όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της. "Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι προσκαλούνται να αρχίσουν έναν συνετό διάλογο προκειμένου να καταλήξουν το ταχύτερο δυνατόν σε μία συμφωνία", προσέθεσε.

Ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο, ιδίως η περίοδος από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο, είναι παραδοσιακά εποχή εκτεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων στη Νότια Αφρική, αφού είναι η περίοδος κατά την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τα συνδικαλιστικά κινήματα συνοδεύονται συχνά από φαινόμενα εκφοβισμών και επεισόδια βίας ανάμεσα σε αντίπαλα συνδικάτα ή μεταξύ απεργών και μη.

Περίπου 90.000 εργαζόμενοι στους τομείς των κατασκευών και των δημοσίων έργων απέργησαν σήμερα, σύμφωνα με το συνδικάτο NUM. Ζητούν αυξήσεις 13% ενώ η εργοδοσία δεν προτείνει παρά 6%, δηλαδή ένα επίπεδο που είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό του πληθωρισμού. Αντιδρώντας, οι εργαζόμενοι τάχθηκαν υπέρ της κήρυξης απεργίας επ' αόριστον.

Σε συμπλοκές σε ένα εργοτάξιο στο Γιοχάνεσμπουργκ τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο μεταξύ 30.000 εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία απεργούν εδώ και μία εβδομάδα, παραλύοντας την παραγωγή. Ωστόσο η κινητοποίηση αυτή ίσως τερματιστεί προσεχώς, αφού οι κατασκευάστριες πρότειναν αυξήσεις 10%.

Το συνδικάτο των εργαζομένων στον τομέα του μετάλλου Numsa ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι θα ανακοινώσει την Τετάρτη εάν η διαπραγμάτευση που διεξάγει οδηγήσει σε συμφωνία και εάν επομένως θα δώσει τέλος στην κινητοποίηση.

"Διαψεύδουμε όλα τα υπονοούμενα περί του ότι έχουμε ήδη αποδεχθεί μια προσφορά.

Τα υπονοούμενα αυτά είναι τοξικά και κακόβουλα», ανέφερε.

Εξάλλου εκατοντάδες τεχνικοί της και μέλη του προσωπικού εδάφους της αεροπορικής εταιρείας της Νότιας Αφρικής, της South African Airways (SAA) άρχισαν σήμερα απεργία διεκδικώντας αυξήσεις μισθών 12%.

Σύμφωνα με τον Βίνσεντ Μασόγκα, εκπρόσωπο του συνδικάτου των εργαζομένων στις μεταφορές Sawatu, περίπου 1.300 τεχνικοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση των αεροσκαφών της SAA έλαβαν μέρος στην απεργία.

Τεχνικοί και προσωπικό εδάφους απέργησαν και σε άλλες αεροπορικές εταιρίες στη Νότια Αφρική, περιλαμβανομένων των θυγατρικών της British Airways και Qantas στη χώρα.

Η SAA προσφέρει αυξήσεις μισθών 6,5%, σύμφωνα με το συνδικάτο. Σύμφωνα με την ACSA, την εταιρεία διαχείρισης των αεροδρομίων στη Νότια Αφρική, δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις λόγω της απεργίας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...