Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Κολομβία: Κατεβάζουν το στρατό για να αντιμετωπίσουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Ο πρόεδρος Σάντος διέταξε την επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων προκειμένου να «σπάσει» τα μπλόκα των αγροτών


Ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος διέταξε σήμερα την κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα Μπογοτά και στις κυριότερες οδικές αρτηρίες της χώρας, προκειμένου να περιφρουρήσει, όπως δήλωσε ο ίδιος, την ασφάλεια των πολιτών που επλήγη από τους «απαράδεκτους» αποκλεισμούς και τις ταραχές κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις στις οποίες χθες αναφέρθηκε ο θάνατος δύο ανθρώπων.

«Χθες διέταξα την φρούρηση της Μπογοτά από το στρατό και από σήμερα θα το κάνω και σε κάθε δήμο και σε κάθε ζώνη όπου κρίνεται αναγκαία η παρουσία των στρατιωτών μας», δήλωσε ο Σάντος σε ραδιοτηλεοπτικό του μήνυμα.

Συνολικά 50.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στις επαρχίες, προκειμένου «να εγγυηθούν την κυκλοφορία στους δρόμους μας», ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να οργανωθούν «αερογέφυρες» για να εξασφαλισθεί η μεταφορά τροφίμων, η έλλειψη των οποίων έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή σε πολλές πόλεις, εξαιτίας των οδικών αποκλεισμών, που πραγματοποιούν από τις 19 Αυγούστου οργισμένοι χωρικοί, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Παράλληλα, εξήγγειλε πως οχηματοπομπές με προμήθειες θα αρχίσουν να αποστέλλονται προς τις πληττόμενες πόλεις της περιφέρειες, στην κεφαλή των οποίων θα βρίσκονται οχήματα των ενόπλων δυνάμεων για να εξασφαλίσουν την επιτυχία της αποστολής.

«Είναι απαράδεκτο οι πράξεις μιας μερίδας (του πληθυσμού) να βλάπτει τη ζωή της πλειονότητας. Με τους βανδάλους δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιείκεια», επέμεινε ο Σάντος, μία ημέρα μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις στις κυριότερες πόλεις της χώρας, πολλές εκ των οποίων εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Παράλληλα, ο Σάντος διέταξε τους υπουργούς, που το τελευταίο 4ήμερο διαπραγματεύονται με ηγέτες των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Τούνχα, να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες, καταγγέλλοντας σκοτεινά συμφέροντα πίσω από τις κινητοποιήσεις.

«Η υπομονή έχει εξαντληθεί», δήλωσε ο πρόεδρος από το Μέγαρο Ναρίνιο (έδρα της κυβέρνησης), προσθέτοντας πως έπειτα από μία νύκτα άκαρπων διαπραγματεύσεων διέταξε τους υπουργούς «να επιστρέψουν στη Μπογοτά» και να αφήσουν τις προτάσεις τους «πάνω στο τραπέζι των αγροτών», δηλώνοντας πως η κυβέρνησή του είναι «διαθέσιμη για διάλογο με τους πραγματικούς αγρότες».

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Σάντος, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου των αγροτικών ενώσεων Εμπέρτο Ντίας ανακοίνωσε πως η ηγεσία του έχει ξεκινήσει «αξιολογητική συνάντηση» προκειμένου να καταλήξει στη μελλοντική δράση του κινήματος. Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του που η «καταστολή και την στρατιωτικοποίηση» υπήρξε «η μόνη απάντηση» της κυβέρνησης στις κινητοποιήσεις τους.

«Οι στρατιώτες θα πραγματοποιούν περιπολίες σε συνδυασμό με την αστυνομία», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος της δημαρχίας της Μπογοτά, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις χθεσινές συγκρούσεις με την αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...