Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Ρωσία: Συνελήφθη ξανά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης σε προεκλογική συγκέντρωση

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του Πούτιν, ανακρίθηκε και αφέθηκε ελεύθερος λίγη ώρα μετά


Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και αποδοκιμασιών από το συγκεντρωμένο πλήθος, η αστυνομία συνέλαβε σήμερα στη Μόσχα τον Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτη της αντιπολίτευσης και έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, ενόψει των δημοτικών εκλογών, στις οποίες θα είναι και υποψήφιος.

Ο Ναβάλνι είχε προλάβει να ολοκληρώσει την ομιλία του, όταν αστυνομικοί τον συνέλαβαν και τους ακολούθησε χωρίς να προβάλει καμία αντίσταση στο αστυνομικό βαν, έξω από ένα πάρκο στη Μόσχα, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες οπαδού του, προκειμένου να τον ακούσουν.

Καθώς οι αστυνομικοί πλησίαζαν τη σκηνή όπου μιλούσε ο Ναβάλνι, το πλήθος φώναζε: «Ντροπή, ντροπή», ωστόσο δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις, αν και πολλά μέλη της ομάδας υποστήριξής του ανακρίθηκαν επίσης από την αστυνομία.

Όπως δήλωσαν οι ρωσικές αρχές, ανακρίθηκε γιατί η συγκεκριμένη συγκέντρωση δεν είχε εγκριθεί και «παραβίασε τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα» άλλων, ωστόσο σύντομα αφέθηκε ελεύθερος, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος στο Twitter, γράφοντας: «Όλα πάνε καλά».

Ένας βοηθός του είπε πως οι αρχές ασκούν πίεση στον Ναβάλνι στην προσπάθεια να διασπάσουν την εκστρατεία του κατά του δημάρχου της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, τον οποίο υποστηρίζει το Κρεμλίνο.

Ο Ναβάλνι είχε ηγηθεί των διαδηλώσεων κατά του Πούτιν πέρυσι αλλά δεν αναμένεται να κερδίσει της δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Σεπτεμβρίου, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο 37χρονος αντιμετωπίζει ποινή πενταετούς κάθειρξης αφού κρίθηκε ένοχος τον περασμένο μήνα για την κλοπή ξυλείας από κρατική εταιρία. Υποστηρίζει πως οι κατηγορίες κατασκευάστηκαν ως εκδίκηση από τον Πούτιν για τις διαδηλώσεις.

Έχει ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...