Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Οι ΗΠΑ δεν κόβουν τη βοήθεια προς Αίγυπτο

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τη διαδικασία "συμφιλίωσης" στη χώρα


Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ δήλωσε σήμερα ότι είναι αντίθετος με τη διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, αλλά δεσμεύθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τη διαδικασία "συμφιλίωσης" στη χώρα.

Η Ουάσινγκτον επανεξετάζει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Αίγυπτο ύψους 1,55 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αλλά μετά την αποπομπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου και την καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησε, οι ΗΠΑ δεν έλαβαν απόφαση για το πάγωμα της βοήθειας.

"Η προσωρινή κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει στον δρόμο της συμφιλίωσης, να σταματήσει τη βία και να επανατοποθετήσει την Αίγυπτο στον δρόμο των οικονομιοκών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο Τσακ Χέιγκελ σε συνέντευξή του στο BBC από το Μπρουνέι, όπου συμμετέχει σε σύνοδο των υπουργών Αμυνας ασιατικών χωρών.

Οταν ερωτήθηκε εάν πρέπει να διακοπεί η βοήθεια προς την Αίγυπτο, ο επικεφαλής του Πενταγώνου απάντησε: "Αυτό μπορεί να γίνει", προσθέτοντας: "Αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτήν τη θέση στην αρχή, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και έχουμε πει σαφώς τι θέλουμε να συμβεί".

"Είχαμε πολύ ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, επί σειρά ετών, αρχής γενομένης από την συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ το 1979, η οποία απέτρεψε την έκρηξη περιφερειακής σύρραξης στην περιοχή", πρόσθεσε.

Το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνολική επανεξέταση της σχέσης ΗΠΑ-Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...