Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Στις 12 Δεκεμβρίου η δίκη του Saif al-Islam Gaddafi

Ψύχραιμος παρουσιάστηκε την Πέμπτη ενώπιον των δικαστών ο γιος του Muammar Gaddafi, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.


Φορώντας τα ρούχα της φυλακής, ο Saif al-Islam Gaddafi έκανε την εμφάνισή του στην αίθουσα ποινικού δικαστηρίου της Ζέντεν στο δυτικό τμήμα της Λιβύης, για να πληροφορηθεί τελικά πως η δίκη του αναβάλλεται μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου λόγω της απουσίας μαρτύρων κατηγορίας. Σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο γιος του Λίβυου Συνταγματάρχη βρισκόταν μέσα σε κελί, έχοντας συνεχώς δίπλα του πάνοπλους φρουρούς.

Όπως επισημαίνεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «telegraph», ο Saif al-Islam δεν μετέβη τελικά στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου είχε κληθεί από την Εισαγγελία προκειμένου να παραστεί σε χωριστή δίκη.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης στο να «συμμορφώσει» ομάδες ενόπλων που πολέμησαν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών και συνεχίζουν να επιζητούν μερίδιο της εξουσίας. Σχεδόν δύο χρόνια μετά το τέλος του αιματηρού εμφυλίου αρκετές περιοχές (κυρίως στο ανατολικό τμήμα) βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις… εκτός νόμου, με επικεφαλής φυλών να έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους, αγνοώντας τις υποδείξεις της κεντρικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συνεχής άρνηση των ενόπλων που ελέγχουν την πόλη Ζέντεν να ανάψουν το «πράσινο» φως για τη μεταγωγή του γιου του Muammar Gaddafi στην πρωτεύουσα.

Ο Saif al-Islam καταζητείται επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) της Χάγης, καθώς θεωρείται υπεύθυνος μεταξύ άλλων για δολοφονίες αμάχων.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...