Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Πολύνεκρη τραγωδία με πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν - Εκκενώθηκε το κτήριο - Επί τόπου βρίσκονται αστυνομικοί


Σε μια επίθεση που η κυβέρνηση της Κένυας δήλωσε πως μπορεί να είναι τρομοκρατική, ένοπλοι εισέβαλαν σήμερα σ' ένα εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι σκοτώνοντας τουλάχιστον 22 ανθρώπους και κάνοντας πολλούς άλλους να τρέχουν πανικόβλητοι να βρουν καταφύγιο σε καταστήματα, ένα κινηματογράφο και τους γύρω δρόμους.

Σποραδικά πυρά ακούγονταν ώρες αφότου άρχισε η επίθεση και πριν από λίγο αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν στρατιώτες να μπαίνουν μέσα στο εμπορικό κέντρο. Μερικοί τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν μεταδώσει πως είχαν συλληφθεί όμηροι, όμως δεν υπήρξε επίσημη
επιβεβαίωση.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, οι ένοπλοι "εκτέλεσαν" πελάτες του εμπορικού κέντρου και μιλούσαν μια ξένη γλώσσα, ίσως αραβικά ή σομαλικά. "Δεν είμαι βέβαιος διότι δεν μιλάω αυτές τις γλώσσες", πρόσθεσε πάντως.

Η μαχητική σομαλική οργάνωση αλ-Σεμπάαμπ, την οποία η Κένυα κατηγορεί για ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και των δυνάμεων ασφαλείας, είχε απειλήσει να πλήξει το εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ, το οποίο είναι δημοφιλές στην κοινότητα των ξένων που ζουν στο Ναϊρόμπι. Οι επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί μετά από ενέργειες των κενυατικών δυνάμεων στη Σομαλία, πριν από δύο χρόνια, εναντίον μαχητών που συνδέονται με την αλ-Κάιντα.

Ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν πάνω από το εμπορικό κέντρο καθώς ένοπλοι αστυνομικοί φώναζαν "βγείτε έξω, βγείτε έξω" και πολλοί άνθρωποι απομακρύνονταν τρέχοντας από το κτίριο. Καπνός έβγαινε από μια είσοδο και αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως άκουσαν εκρήξεις χειροβομβίδων.

Άλλοι είπαν πως είδαν γύρω στους πέντε ένοπλους να εισβάλλουν στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ και ότι το επεισόδιο έμοιαζε με επίθεση μάλλον, παρά με ένοπλη ληστεία. Φρουροί του εμπορικού κέντρου είπαν πως είδαν τους δράστες να πυροβολούν αδιακρίτως.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυηας δήλωσε: "Ενδέχεται να πρόκειται για μια επίθεση από τρομοκράτες, οπότε αντιμετωπίζουμε το θέμα πολύ σοβαρά".

Ερωτηθείς αν ξένες υπηρεσίες ασφαλείας συμμετέχουν στην επιχείρηση για την εξουδετέρωση των ενόπλων απάντησε: "Σ' αυτό το στάδιο δεν έχει καταστεί ακόμη απαραίτητο".
Ένας αυτόπτης μάρτυρας που είπε πως ονομάζεται Τάχα δήλωσε πως άκουσε το στρίγγλισμα φρένων και δευτερόλεπτα αργότερα μια έκρηξη και πυροβολισμούς από το ισόγειο.

Ένας άλλος επιζών είπε ότι τον πυροβόλησε ένας άνδρας που έμοιαζε Σομαλός.
Μερικοί πελάτες του εμπορικού κέντρου έτρεξαν προς τους πάνω ορόφους και κρύφτηκαν στους κινηματογράφους του εμπορικού κέντρου. Η αστυνομία βρήκε μια άλλη ομάδα τρομοκρατημένων πελατών να κρύβεται σε μια τουαλέτα του πρώτου ορόφου.

Γύρω στους 25 τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία και καροτσάκια του σούπερ-μάρκετ. Πολλά από τα θύματα φέρουν πολλαπλά ελαφρά τραύματα, προφανώς από θραύσματα. Άλλοι βγήκαν έξω περπατώντας με ματωμένα υφάσματα τυλιγμένα γύρω από τα τραύματά τους.
Ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως υπάρχουν τουλάχιστον 22 νεκροί και 50 τραυματίες -- νωρίτερα είχε ανακοινώσει προσωρινό απολογισμό με 15 νεκρούς.

Η Αλ Σαμπάαμπ είχε προηγουμένως απειλήσει να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των ουρανοξυστών του Ναϊρόμπι και "μαλακών στόχων", όπως νυκτερινά κέντρα και ξενοδοχεία δημοφιλή στους Δυτικούς που διαμένουν στην κενυατική πρωτεύουσα. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση.

"Άγγιξα ο ίδιος τα μάτια τεσσάρων ανθρώπων και ήταν νεκροί. Ένας ήταν ακόμη παιδί", είπε ένας Βρετανός πρώην στρατιώτης που βρέθηκε επιτόπου.

"Έγινε σφαγή εκεί πέρα", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...