Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Με καταγωγή από την Κομοτηνή η πρώτη μουσουλμάνα που μπήκε στη γερμανική Βουλή

Η μουσουλμάνα Τζεμιλέ Γιουσούφ εκλέχθηκε στην βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Οι γονείς της είχαν γεννηθεί στην Κομοτηνή.

Moυσουλμάνα βουλευτίνα απέκτησε για πρώτη φορά το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών της Κυριακής.


Πρόκειται για την Τζεμιλέ Γιουσούφ, η οποία εκλέχθηκε στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με το κόμμα της Καγελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Η 35χρονη Γιουσούφ γεννήθηκε στη Γερμανία και είναι μέλος οικογένειας μουσουλμάνων της Κομοτηνής. Ωστόσο η ίδια δηλώνει Γερμανίδα «τουρκικής καταγωγής».

«Ο δρόμος ως εδώ ήταν μακρύς», είπε η Γιουσούφ μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Για μένα προσωπικά, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία», πρόσθεσε.

Οι γονείς της Γιουσούφ έζησαν στη συνοικία Γενί Μαχαλέ της Κομοτηνής και πριν από χρόνια μετανάστευσαν στη Γερμανία. Η ίδια γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν, έχει μάστερ στις πολιτικές επιστήμες και τις ισλαμικές σπουδές και ήταν ως τώρα αξιωματούχος της κυβέρνησης του κρατιδίου.

«Οι θρησκευόμενοι άνθρωποι, σε οποιαδήποτε θρησκεία κι αν ανήκουν, έχουν κοινά συμφέροντα. Τόσο οι μουσουλμάνοι όσο και οι χριστιανοί στη Γερμανία θέλουν για παράδειγμα να διδάσκεται η θρησκεία στο σχολείο», είχε δηλώσει πρόσφατα η Γιουσούφ στο ραδιοσταθμό της DW.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα CDU εκλέγει μουσουλμάνους βουλευτές - ωστόσο γυναίκα μουσουλμάνα δεν είχε ξαναεκλέξει.

Η Γιουσούφ τράβηξε την προσοχή στη Γερμανία όταν έγινε η πρώτη μουσουλμάνα υποψήφια του κεντροδεξιού κόμματος σε εθνικές εκλογές, καθώς το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), όπως αναφέρει και το όνομά του, θεωρεί ότι ο χριστιανισμός είναι ένα από τα θεμέλια της γερμανικής ζωής.

«Θέλουμε μια Ευρώπη που να είναι προσηλωμένη στις χριστιανικές και δυτικές ρίζες της και να ζει από αυτές», αναφέρεται στο εκλογικό πρόγραμμα του.

Μια 11αδα βουλευτών τουρκικής καταγωγής

Οι γερμανικές εκλογές θεωρούνται σημαντικές για την Τουρκία καθώς στην Ομοσπονδιακή Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια τουρκικής (ή κουρδικής ) καταγωγής, μετανάστες και απόγονοι μεταναστών. Εξ αυτών περίπου οι 800.000 έχουν δικαίωμα ψήφου. Τις πύλες της Μπούντεσταγκ πέρασαν 11 βουλευτές τουρκικής καταγωγής.

Αποτυχία για τους έλληνες υποψήφιους

Στον αντίποδα απέτυχαν να εκλεγούν οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι.

Σε ρεπορτάζ της ελληνόφωνης υπηρεσίας της Deutsche Welle οι έλληνες υποψηφιότητας κλήθηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα της επόμενης ημέρας: για συμμετοχή σε μια κυβέρνηση Μέρκελ ή όχι; Και τι θα σήμαινε αυτό για την ευρωπαϊκή πολιτική και ειδικά για την Ελλάδα;

Απογοητευμένη για το αποτέλεσμα του SPD, είναι η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδη. Oχι μόνο για το ποσοστό που έλαβε σε εθνικό επίπεδο αλλά και για αυτό που συγκέντρωσε στην περιοχή της Βάδης - Βυρτεμβέργης όπου πολιτεύεται η ίδια: Μόλις το 20% κατάφερε να αποσπάσει το SPD σε αυτό το κρατίδιο. Εάν έπαιρνε, όπως αναμένονταν, τουλάχιστον 22 %, τότε η Στέλλα Κυργιανέ- Εφραιμίδη θα ήταν μέλος της νέας γερμανικής Βουλής. Όπως και να έχουν τα πράγματα, ένα είναι βέβαιο: το θέμα που θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα όλα τα μέλη του SPD είναι η συμμετοχή ή όχι σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες. Οι εμπειρίες των εκλογών του 2009, μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, ήταν οδυνηρές. Το SPD είχε πέσει τότε κατά 12% μονάδες, υποχωρώντας στο αρνητικό ρεκόρ του 23%.

Η απάντηση της Στέλλας Κυργιανέ-Εφραιμίδη στην ερώτηση, κατά πόσο θα ήταν σκόπιμη μια συνεργασία του SPD με τους Χριστιανοδημοκράτες, δείχνει το δίλημμα στο οποίο βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες: «Κατά κάποιο τρόπο θα την ήθελα για να αλλάξουμε τουλάχιστον την ευρωπαϊκή πολιτική και να μπορέσουμε να βάλουμε ένα δικό μας στίγμα στα κοινωνικά θέματα. Από την άλλη πλευρά γνωρίζω όμως ότι σε τέσσερα χρόνια και πάλι δεν θα έχουμε καταφέρει να αναγνωρίσουν οι πολίτες το στίγμα του SPD. Είναι δύσκολο να το απαντήσω. Αλλά εάν φτάσουμε ως εκεί, ας αποφασίσουν τα μέλη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Επικοινωνιακές αδυναμίες των Πρασίνων»

Απογοήτευση για το αποτέλεσμα των εκλογών και για τον Σπυρίδωνα Ασλανίδη. Ο υποψήφιος των Πρασίνων στην εκλογική περιφέρεια της πόλης του Λύμπεκ στη βόρεια Γερμανία εκτιμά ότι η πτώση του κόμματος του κατά 2,6% στο 8,3% σχετίζεται με επικοινωνιακές αδυναμίες. Το κόμμα του κατέβηκε με ένα σύνθετο και αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο δύσκολα μπορούσε να κατανοήσει ο μέσος γερμανός πολίτης. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις φορολογικές αυξήσεις που ζητούν οι Πράσινοι.

Πώς βλέπει το θέμα μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες; «Η πολιτική δεν είναι ζήτημα προσωπικής ευαισθησίας αλλά σημαίνει να επιδιώκεις να λύνεις προβλήματα», τονίζει ο Σπυρίδων Ασλανίδης. «Βασικά ισχύει ο κανόνας ότι μεταξύ δημοκρατών θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας».

Με βάση τα σημερινά δεδομένα όμως, δύσκολα θα μπορέσει το κόμμα του να συνεργαστεί με τους Χριστιανοδημοκράτες. «Έχουμε διαφορετικές πολιτικές θέσεις σε πολλά θέματα. Αυτό που βλέπω εγώ ως σημαντικότερο πρόβλημα είναι η προσπάθεια που καταβάλει η Άνγκελα Μέρκελ να θέλει τη Γερμανία να παίζει το παιχνίδι της δυνατής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ίδια αυτό της Μάργκαρετ Θάτσερ. Εμείς κινούμαστε στην αντίθετη κατεύθυνση. Εμείς δεν θέλουμε μόνο μια Ευρώπη που θα είναι οικονομικά ενοποιημένη, αλλά και πολιτικά και κοινωνικά και με αλληλεγγύη», εξηγεί.

«Δεν βλέπω ευνοϊκό το μέλλον για την Ελλάδα»

Ποιο έντονα διατυπώνει την ένστασή του όσον αφορά τη Μέρκελ ο Λάμπρος Σαββίδης. Ο υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς στο Βερολίνο χαιρετίζει μεν το γεγονός ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δεν θα επιστρέψουν στη βουλή. Χαρακτηρίζει ιδιαίτερα αρνητική την πολιτική αυτού του κόμματος έναντι των ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται από κρίση. Αλλά και οι προοπτικές κυβερνητικής συνεργασίας που διαγράφονται στον ορίζοντα δεν του εμπνέουν αισιοδοξία.

«Για όσο καιρό είναι η Ανγκελα Μέρκελ Καγκελάριος, δεν βλέπω ευνοϊκό το μέλλον για την Ελλάδα και για τους λαούς της νότιας Ευρώπης. Οπωσδήποτε όμως, με μια άλλη συνεργασία μαζί της, είτε αυτή είναι με τους Πράσινους είτε με το SPD, θα είναι καλύτερη από αυτή με τους Φιλελεύθερους - εφόσον καταφέρουν να πιέσουν την κυρία. Μέρκελ, κάτι όμως που δεν μπορώ να φανταστώ. Ψίχουλα θα βγουν τελικά για το καλό των Ελλήνων και της νότιας Ευρώπης από αυτές τις συνεργασίες», λέει ο Λάμπρος Σαββίδης στη Deutsche Welle.

Επίσης χαρακτηρίζει «λάθος» την άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων να διαπραγματευτούν με το Κόμμα της Αριστεράς μια αριστερή κυβέρνηση, παρότι υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης, κυρίως στα κοινωνικά θέματα. Είναι σίγουρος ότι «οι εμπειρίες μιας συνεργασίας με την κυρία Μέρκελ θα αναγκάσουν αυτά τα κόμματα να αλλάξουν άποψη και ενδεχομένως να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...