Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Σε Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους στρέφονται και οι Χριστιανοδημοκράτες της Εσσης

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Kαγκελαρίου Της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απέτυχαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο της Έσσης στις χθεσινές τοπικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις ομοσπονδιακές γερμανικές βουλευτικές εκλογές.


Όπως συνέβη και στο ομοσπονδιακό επίπεδο, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) δεν συγκέντρωσε ένα ποσοστό ψήφων ικανό να του εξασφαλίσει την είσοδό του στην τοπική βουλή της Έσσης, όπου βρίσκεται το σημαντικό τραπεζικό κέντρο της Φρανκφούρτης. 

Ως εκ τούτου, το FDP αναμένεται να απολέσει όλες τις έδρες του στη βουλή αυτή.

Αυτό ωθεί τον Χριστιανοδημοκράτη τοπικό Πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ το κόμμα του οποίου έλαβε περίπου το 39% των ψήφων, να αναζητεί νέο κυβερνητικό εταίρο.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Καγκελαρίου Μέρκελ, αναμένεται να προσεγγίσει είτε τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι αύξησαν κατά 7 μονάδες το ποσοστό τους, στο 31%, ή τους συμμάχους τους, τους Πράσινους, που αντιθέτως είδαν το ποσοστό τους να μειώνεται κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες, στο 10%.

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ακόμη μία επιλογή: να σχηματίσουν μια τριμερή κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), το οποίο συγκέντρωσε περίπου το 6% των ψήφων στις τοπικές εκλογές.

Ωστόσο, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και το Ντι Λίνκε είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό προεκλογικά.

Ο Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ, ο ηγέτης του SPD στο κρατίδιο, συμφώνησε ότι είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να σχηματίσει ένα συνασπισμό με το κόμμα «Η Αριστερά», αλλά πρόσθεσε ότι η επιλογή συνεχίζει να υπάρχει «τυπικά».
Ωστόσο άφησε ανοικτό χθες εάν αυτό θα επιλέξει.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο. Το SPD έχει αποκλείσει στο ομοσπονδιακό επίπεδο κάθε ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το αριστερό αυτό κόμμα.

Ωστόσο οι αποκαλούμενοι «κοκκινοκόκκινοι» συνασπισμοί αποδείχθηκαν λειτουργικοί σε ορισμένες από τις χώρες της πρώην ανατολικής Γερμανίας, αν και ουδέποτε δοκιμάστηκαν σε κάποιο από τα κρατίδια της άλλοτε δυτικής Γερμανίας.

Το κρατίδιο αυτό θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την Μέρκελ λόγω της βαρύτητάς του σε ότι αφορά την νομοθετική διαδικασία, καθώς έχει τέσσερις έδρες στην Μπούντεσρατ, την άνω βουλή—επί συνόλου 69.

Εάν χάσει εντελώς το κρατίδιο, αυτό θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερο για την Μέρκελ να συνεργαστεί με το σώμα, στο οποίο κυριαρχούν το SPD και οι Πράσινοι.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...