Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Ιταλία: Βαθαίνει το ρήγμα στους κόλπους της κεντροδεξιάς

Αμφισβητούν την κίνηση Μπερλουσκόνι οι άλλοτε πιστοί του σύντροφοι –Ποια η στρατηγική Λέτα –Ο Καβαλιέρε ζητά άμεσα εκλογές


Την ώρα που η πολιτική κρίση βαθαίνει ολοένα περισσότερο μετά την απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ζητήσει την παραίτηση των υπουργών του στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα, η ρήξη μεταφέρεται και στο εσωτερικό του Λαού της Ελευθερίας.

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές, άλλοτε πιστοί σύντροφοι του Καβαλιέρε, που χαρακτηρίζουν «παράτολμη» την κίνησή του να ρίξει βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης Λέτα, με τον Φαμπρίτζιο Τσικίτο να αμφισβητεί ανοιχτά την απόφαση.

«Πιστεύω πως είναι μία απόφαση τέτοιου πολιτικού μεγέθους που θα έπρεπε να προηγηθεί μία σοβαρή συζήτηση και θα έπρεπε να παρθεί από το γραφείο της προεδρίας του Pdl και από την κοινοβουλευτική ομάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο στενός συνεργάτης του Μπερλουσκόνι.

Στο πλευρό του Τσικίτο αναμένεται να σταθούν πολλοί βουλευτές που αρνούνται να ενταχθούν στους κόλπους της Φόρτσα Ιτάλια, δίνοντας έτσι ελπίδα στον πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα, να πιστεύει ότι ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης μειοψηφίας είναι πιθανός.

Άλλωστε, στόχος του Λέτα είναι να αποφευχθούν οι εκλογές που θα έφερναν την χώρα σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση. Η στρατηγική του πρωθυπουργού, λοιπόν, όπως αναφέρουν Ιταλοί πολιτικές αναλυτές, είναι να επιρρίψει την ευθύνη αποκλειστικά στον Μπερλουσκόνι, την απόφαση του οποίου χαρακτηρίζει «κίνηση συμμορίτη», και στη συνέχεια να αναζητήσει μία ομάδα από «υπεύθυνους» βουλευτές της κεντροδεξιάς που θα δώσουν το πράσινο φως για μία νέα κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, απεύχεται την διεξαγωγή εκλογών, τονίζοντας πως θα πραγματοποιηθούν μοναχά αν δεν υπάρξουν εναλλακτικές.

Παρόλα αυτά, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξακολουθεί να ζητά να οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε εκλογική αναμέτρηση, την οποία πιστεύει θερμά ότι θα κερδίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...